Cirkevní právnici Európy budú diskutovať o výhrade vo svedomí

O výhrade vo svedomí a slobode prejavu bude od stredy v Bratislave diskutovať tridsiatka právnych poradcov biskupských konferencií Európy. Podujatie organizuje Rada európskych biskupských konferencií (CCEE), ktorá sídli v St. Gallene.

03.03.2015 10:48
debata (5)

Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, na Slovensko pricestujú zástupcovia biskupských konferencií z Belgicka, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Francúzska, Nemecka, Anglicka a Walesu, Talianska, Litvy, Holandska, Poľska, Portugalska, Českej republiky, Škótska, Slovenska, Slovinska, Španielska, Ukrajiny a Maďarska.

Téma slobody bola pre stretnutie vybratá, pretože v tomto okamihu dejín Európy sa národné i medzinárodné právne predpisy často vzďaľujú tomu, čo doteraz európska kultúra prijímala ako základné princípy.

„Cirkev sa cíti povolaná vniesť aj do oblasti práva svetlo evanjelia. Z tohto dôvodu sa právni poradcovia európskych biskupských konferencií v Bratislave sústredia na dva dôležité aspekty slobody,” vysvetľuje generálny sekretár CCEE Duarte da Cunha.

“Prvým je sloboda výhrady vo svedomí, alebo právo, ktoré zachováva ten priestor slobody, ktorý umožňuje, aby osoba nemusela konať proti vlastnému svedomiu. Druhým je sloboda prejavu, právo, ktoré si vyžaduje veľkú pozornosť aj pre súčasnú diskusiu – čoraz naliehavejšiu po udalostiach v Paríži a Kodani,“ povedal.

Podľa neho nielen zákonodarcom, ale celej spoločnosti prináleží povinnosť snažiť sa správne pochopiť, čo toto právo znamená a ako ho treba aplikovať.

Aj v tejto oblasti chce Katolícka cirkev ponúknuť svoj príspevok, a práve preto sa počas stretnutia bude snažiť poukázať na súčasné legislatívne výzvy v Európe a hľadať spôsoby, prostredníctvom ktorých svetlo evanjelia pomôže zistiť, čo je najsprávnejšie.

Počas stretnutia účastníci navštívia aj Európsku agentúru pre základné práva (FRA) a stretnú sa predstaviteľmi Stálej misie Svätej stolice pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na stretnutí sa zúčastní aj sekretár pre vzťahy so štátmi zo Štátneho sekretariátu Svätej stolice Paul R. Gallagher.

Ten prednesie príspevok Súčasné výzvy pre Cirkev v príhovoroch pápeža Františka Európskemu parlamentu a Rade Európy. Podujatie v Bratislave sa uskutoční na pozvanie bratislavského arcibiskupa metropolitu a predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý podujatie otvorí.

Slovensko doteraz nemá s Vatikánom uzavretú zmluvu o výhrade vo svedomí. Jej prijatie vyplýva zo základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou, ktorá bola prijatá v roku 2000. Okrem zmluvy o výhrade vo svedomí SR neuzavrela s Vatikánom ani zmluvu o financovaní cirkví.

Dve čiastkové zmluvy o katolíckej výchove a vzdelávaní a tiež o duchovnej službe v ozbrojených silách boli prijaté v roku 2008. Obdobné zmluvy majú aj ostatné cirkvi registrované na Slovensku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #výhrada vo svedomí