Irán nesúhlasí s dočasným zmrazením jadrového programu

Návrh amerického prezidenta Baracka Obamu na desaťročné zmrazenie iránskeho jadrového programu je pre Irán neprijateľný. Oznámila to v utorok iránska agentúra Fars, ktorá citovala iránskeho ministra zahraničia Mohammada Džaváda Zarífa.

03.03.2015 12:17
Mohammad Džavád Zaríf, Irán, minister zahraničia, Foto: ,
Mohammad Džavád Zaríf
debata (4)

Obama v pondelok odporučil ako riešenie sporu o iránskom programe desaťročné zmrazenie, ale priznal tiež, že neverí, že na to Irán pristúpi.

Vo švajčiarskom meste Montreux v utorok rokujú ministri zahraničných vecí USA a Iránu John Kerry a Zarífa.

Mohammad Džavád Zaríf a John Kerry Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Mohammad Džavád Zaríf, Irán, minister zahraničia, Mohammad Džavád Zaríf a John Kerry

Šéf iránskej diplomacie vyhlásil, že Irán nepristúpi na „prehnané a nelogické požiadavky“, ale bude v rozhovoroch pokračovať. „Obamovo stanovisko je vyjadrené neprijateľnými a výhražnými vetami (…) Irán neprijme premrštené a nelogické požiadavky. Teherán bude v rozhovoroch o jadrovom programe so šiestimi veľmocami pokračovať,“ povedal podľa Fars Zarífa.

S Iránom rokuje šesť veľmocí a snažia sa ho prinútiť k ústupkom, ktoré by mohli Iránu priniesť zrušenie sankcií. Zarifa v pondelok vyhlásil, že dohoda by mohla byť uzavretá už tento týždeň, ak rokujúce krajiny preukážu dostatočnú vôľu na zrušeniu sankcií.

Mohammad Džavád Zaríf Foto: SITA/AP, Salvatore di Nolfi
Mohammad Džavád Zaríf, Irán, minister zahraničia, Mohammad Džavád Zaríf

Obama vyhlásil, že Irán by mal svoj program dočasne zastaviť v bode, v ktorom je teraz, a umožniť kontroly. Uistí tým, že nemá jadrovú zbraň, ako si niektoré krajiny myslia. Prezident ale dodal, že je pravdepodobnejšie, že Irán na požiadavky veľmocí nepristúpi a konečnú dohodu sa podpísať nepodarí.

S Iránom rokuje okrem USA tiež Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecko, ktorým sa v roku 2013 podarilo po rokoch márneho snaženia dospieť k dočasnej dohode s Teheránom. Na ňu má nadviazať stály dohovor, ktorého rámec má byť známy do konca marca, detaily potom v lete.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Barack Obama #john kerry #iránsky jadrový program