Netanjahu si dovolil kortešačku

Irán tlačí na Izrael zo všetkých strán tým, že podporuje režimy na Blízkom východe, ktoré sú proti demokracii a proti slobode, vyhlásil v utorok v Kongrese izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Usiloval sa tak presvedčiť prítomných zákonodarcov, aby zablokovali pripravovanú medzinárodnú dohodu s Teheránom o jadrovom programe.

04.03.2015 09:12
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu v Kongrese USA.
debata (6)

„Iránsky režim je hrozbou nielen pre Izrael, ale aj pre mier na celom svete,“ pokúšal sa hrať na city prítomných izraelský premiér. Z rovnakého súdka bolo aj tvrdenie, podľa ktorého Irán „bude vždy nepriateľom Ameriky“. Podľa Netanjahua skutočnosť, že Teherán bojuje proti tzv. islamskému štátu, nerobí z neho priateľa. „Poraziť islamský štát, ale dopustiť, aby Irán získal jadrové zbrane, to by bolo ako vyhrať bitku, ale prehrať vojnu,“ tvrdil šéf izraelského kabinetu.

„Dva týždne pred izraelskými voľbami nemal cestovať do USA, aby prehovoril v Kongrese,“ cituje portál ISRAland prezidenta USA Baracka Obamu z rozhovoru pre Reuters ešte pred terajšou návštevou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zároveň tak nepriamo vysvetlil, prečo šéfa kabinetu z krajiny strategického spojenca na Blízkom východe neprijme nik z najvyšších politických predstaviteľov USA.

Vypočuť si 50 minút trvajúci prejav odmietlo podľa portálu The Hill aj 51 členov Kongresu. Iné zdroje uvádzali číslo 60. A to napriek tomu, že Netanjahu na poslednú chvíľu, podľa členov jeho sprievodu, „zjemnil“ tón svojho prejavu. Prázdne miesta však zaplnili poradcovia kongresmanov a ďalší administratívny personál. Napriek tomu z televíznych záberov bolo vidieť aj viaceré prázdne kreslá.

Prítomní potleskom aj po stojačky sa postarali o „srdečnú“ atmosféru, ktorá bola v scenári predvolebného divadla izraelského premiéra pod strechou Kongresu USA. Pritom Netanjahuov prejav nebol v najsledovanejšom čase, ale hodinu pred poludním. Približne v rovnakom čase si však Obama našiel čas diskutovať v rámci videokonferencie o Ukrajine a ďalších bezpečnostných témach s európskymi lídrami Davidom Cameronom, Angelou Merkelovou, Françoisom Hollandom, Matteom Renzim a Donaldom Tuskom.

Jablkom sváru súčasnej americko-izraelskej krízy je rozdielny postoj k iránskemu jadrovému programu. Netanjahu dôrazne žiada Washington, aby sprísnil sankcie proti Teheránu, pretože spomínaný program „ohrozuje izraelskú bezpečnosť“.

„Nové sankcie nezastavia iránsky jadrový program a práve to je hlavná úloha USA,“ oponuje Obama s dodatkom, že terajšie iskrenie „neovplyvní základy spolupráce oboch krajín“. Podľa niektorých pozorovateľov zároveň platí, že ostrý protiiránsky prejav Netanjahua v Kongrese nielenže môže ešte viac rozdeliť aj tak rozhádaných demokratov a republikánov, ale zároveň môže podkopať rozhovory Washingtonu s Teheránom o kontroverznom jadrovom programe. Pritom dialóg už trvá viac ako rok a do konca marca by mala podľa odborníkov z neho vzísť rámcová dohoda. Ibaže „predvolebný“ prejav Netanjahua môže situáciu skomplikovať.

Podľa Cipi Livniovej, hlavnej súperky Netanjahua v blížiacich sa voľbách, Bibiho (ako premiéra familiárne volajú v Izraeli) predvolebné lobovanie v Kongrese USA nesie rukopis amerického miliardára Sheldona Adelsona, kráľa kasín.

„S pomocou jeho miliárd získaných z hazardných hier kontroluje republikánov v USA a Netanjahu v Izraeli. Všetkých zmenil na poslušné bábky, ktoré využíva na svoje koristnícke ciele. Adelson žije za oceánom, ale riadi náš tunajší život. Je to absurdné,“ vyhlásila v utorok Livniová na konferencii na tému Kapitál a moc.

Jedným z „poslušných“ je podľa znalcov pomerov aj republikán John Boehner, ktorý pozval Netanjahua do Washingtonu. Hoci má na to právo, je nepísaným zákonom koordinovať spomínaný krok s Bielym domom. Tentoraz sa tak nestalo a ani vopred o tom Boehner neinformoval. Obamova administrácia z toho podľa politológa BBC Vladimira Kozlovského vydedukovala, že pozvaním Netanjahua chceli republikáni „dať po nose prezidentskej administratíve“. Navyše, keď izraelský premiér a prezident USA sa nemajú priveľmi v láske, majú veľmi rozdielne názory na vývoj vo svete. Rozdielny pohľad majú na Izrael aj obe americké strany.

„Likud (pravicová strana vedená Bibim – pozn. red.) vo svojej propagande porovnáva Netanjahua s Beginom, ktorý prikázal bombardovať jadrový reaktor v Iraku napriek postoju USA. Porovnanie by bolo namieste, ak by Netanjahu chcel v rámci symetrie zbombardovať aj iránsky reaktor,“ konštatuje Anatolij Livšic, politológ portálu ISRAland. Ibaže, ako vraví, Netanjahu nič nebombarduje a iba prednáša prejav, ktorého efektívnosť z pohľadu iránskej hrozby je pochybná.

„Zato na izraelských voličov môže mať vplyv a zvýšiť Netanjahuovu prestíž. Tým skôr, že na mnohé Likud ani nepomýšľa, ale chce len zastaviť pád popularity šéfa strany a získať navyše niekoľko mandátov,“ pokúša sa vykresliť pozadie terajšej návštevy Bibiho v USA Anatolij Livšic. Izraelská ústredná volebná komisia práve z dôvodu možných „predvolebných“ replík Netanjahua rozhodla, že celý prejav izraelská televízia vysielala s časovým oneskorením. V prípade, že Netanjahu získa spomínané mandáty, môže podľa viacerých pozorovateľov pozliepať ďalšiu vládnu koalíciu a zároveň sa pripravovať na ďalšie mimoriadne voľby, pretože spomínaný konglomerát podľa nich dlho nevydrží.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #Kongres USA