Ľúbila Fidela. Dal jej dieťa, obrúčku nie

Elektrizujúca krásavica z bohatého prostredia a charizmatický fešák s revolučnými myšlienkami. Žena a muž z dvoch odlišných svetov, ktorých spojila láska. Splodili spolu dcéru, ale manželmi sa nestali. Natalia Revueltová, milenka Fidela Castra, zomrela vo veku 89 rokov.

04.03.2015 10:19
debata (4)
Natalia Revueltová na snímke z novembra 1998... Foto: Profimedia
Natalia Revueltová Natalia Revueltová na snímke z novembra 1998 pózuje pred svojím portrétom z mladosti. Niekdajšia milenka Fidela Castra zomrela vo veku 89 rokov.

Keď sa 22-ročná vydala za kardiochirurga Orlanda Fernandéza, užívala si bezstarostný život. Pohybovala sa medzi smotánkou v Havane. Hrávala tenis a bridž, obedovala v zámožnej spoločnosti v jachtárskom klube. „V tom čase zelenooká blondínka pritiahla na seba pohľady všetkých ľudí, keď vstúpila do miestnosti,“ opísala jej pôvab Georgie Anne Geyerová, keď ju spomenula v životopisnej diele o Castrovi. O Revueltovej sa dokonca hovorilo ako o najkrajšej žene na Kube.

Manželstvo s lekárom, ktorý bol o 20 rokov starší, pôsobilo bezproblémovo. Porodila mu dcéru Ninu. Lenže Revueltovú nenapĺňal aristokratický život. „Ťažko znášala, že manžel trávi dlhé hodiny v práci a potom ju unavovalo presúvať sa s ním z jedného večierka na druhý,“ napísala Wendy Gimbelová v životopisnej knihe s názvom Havanské sny.

Revueltovú zaujali revolučné idey. V novembri 1952 sa na protestnej akcii spoznala s Castrom. Preskočila medzi nimi taká silná iskra, že sa okamžite rozhorela láska.

Predala šperky

Vila, ktorú obývala s Fernandézom, sa stala miestom utajených stretnutí Revueltovej s Castrom, keď manžel trávil dlhší čas v nemocnici. Fidelovi poskytla priestor na prípravu sprisahania proti diktátorskému režimu Fulgencia Batistu. Obdivovateľka revolucionára bola ochotná urobiť maximum, aby sa splnili jeho plány. „Darovala svoje diamantové, smaragdové a zafírové šperky, poskytla aj peňažnú hotovosť,“ pripomenuli noviny Washington Post, ako financovala odpor proti režimu.

V roku 1953 však Castrovi nevyšiel pokus zosadiť Batistu a ocitol sa na dva roky za mrežami. S Revueltovou si dopisoval z väzenia; obsah slov, ktoré si vymieňali, svedčí o silnej láske. „Horím. Napíš mi, lebo nedokážem byť bez tvojich listov. Veľmi ťa ľúbim,“ odkazoval jej. „Sú trvalé veci v živote, napriek utrpeniu. Sú večné veci – ako pocit, že ťa mám, taký nezabudnuteľný, že si to vezmem do hrobu,“ napísal v ďalšom liste.

Keď sa Castro dostal na slobodu, netrvalo dlho a Revueltová s ním otehotnela. Priviedla na svet zase dievčatko. Alinu s priezviskom Fernandézová. Manžel sa dozvedel o nevere. Rozviedol sa a so svojou biologickou dcérou Ninou sa odsťahoval do USA. Manželstvo skrachovalo aj Castrovi. V tom čase bol ženatý s Mirtou Diazovou-Balartovou, s ktorou sa zoznámil počas štúdia na vysokej škole. Dostali sa jej do rúk zaľúbené listy, ktoré písal vo väzení. Revueltová sa nazdávala, že sa o to postaral nejaký dozorca.

Žiadosť o ruku

Castro vyšiel spoza mreží v roku 1955 a v tom istom roku sa presunul do Mexika, kde pokračoval v plánovaní revolučnej zmeny na Kube. Netušil, že s Revueltovou čaká dieťa, lebo mu zatajila tehotenstvo (Alina sa narodila v marci 1956). „Požiadal ju, aby prišla za ním do Mexika a zosobášila sa s ním. Odmietla pricestovať, pretože bola presvedčená, že Castro nezostane nažive,“ napísala agentúra AP.

Nemanželská dcéra Fidela Castra Alina... Foto: SITA/AP
Alina Fernandézová Nemanželská dcéra Fidela Castra Alina Fernandézová, ktorá sa narodila na jar 1956. Snímka je zo septembra 2006.

Fidelovi sa podaril návrat na Kubu s úspešným zavŕšením revolučného ľavicového hnutia. Revueltová si myslela, že sa stane prvou dámou Kuby, lenže Castro si k nej vytvoril odstup. Je o ňom známe, že bol vtedy sukničkár. Ľahko dokázal podľahnúť kúzlu svojich obdivovateliek, o ženy nemal núdzu. Zrejme ho tiež viac zaujímala čerstvá chuť moci, než by sa mal zaoberať myšlienkami sa sobáš s Revueltovou. Faktom zostane, že krásnej milenke už druhý raz neponúkol výmenu obrúčok.

Mimochodom, k otcovstvu dcéry Aliny sa priznal, až keď mala dvanásť rokov. (Matka jej prezradila pravdu, keď malo dievča desať rokov.) V roku 1993 Alina Fernandézová emigrovala z Kuby do USA. Stala sa silnou kritičkou komunistického režimu na Kube. Tvrdí, že na Fidela nemá ani dobré osobné spomienky. Hovorieva, že keď potrebovala niečo zariadiť, nepochodila uňho, naopak, ústretovo sa k nej správal jeho brat Raúl, súčasný kubánsky vládca.

Ako choroba lásky

Zdá sa, že napriek tomu, že Castro opustil Revueltovú, v jej srdci zostal ako najväčší muž v živote. Mohla si vyberať medzi mnohými nápadníkmi, ale po rozvode s Fernandézom sa už nevydala.

V jednom rozhovore pred niekoľkými rokmi naznačila, že posadnutosť Castrom bola ťažko liečiteľná choroba lásky. „Nikdy som nezatrpkla, že namiesto mňa uprednostnil revolučné plány. Trvalo mi však veľa rokov, kým som ho dostala z môjho srdca,“ zdôverila sa v roku 2008 v interview pre noviny La Vanguardia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Fidel Castro #Natalia Revueltová