Vražda Nemcova: Majú podozrivých, Putin sa vložil do vyšetrovania

Vyšetrovatelia vraždy ruského opozičného lídra Borisa Nemcova majú už prvých podozrivých, ich totožnosť polícia odmieta zverejniť. Vyšetrovatelia analyzovali zábery pouličných kamier, intenzívne hľadajú vražednú zbraň a skúmajú informácie operátorov o telefonických hovoroch uskutočnených na mieste činu v centre Moskvy.

04.03.2015 12:33
Boris Nemcov, Rusko, pohreb, Moskva, Foto: ,
Moskovčania si prišli uctiť pamiatku Borisa Nemcova.
debata (100)

Výsledky vyšetrovania ruská polícia tají. Prezident Vladimir Putin ju vyzval, aby zabránila podobným tragédiám.

Šéf ruskej kontrarozviedky FSB Alexandr Bortnikov pre agentúru TASS povedal, že polícia má v prípade politikovej vraždy podozrivých. Na otázku novinárov šéf tajnej polície vyhlásil, že „podozriví existujú vždy“. Ich prípadnú účasť na útoku však policajti preverujú len v rámci jednej z vyšetrovacích verzií, dodal Bortnikov a odmietol novinárom povedať viac podrobností.

Do vyšetrovania sa osobne vložil samotný prezident Putin, ktorý vyzval políciu, aby krajinu zbavila hanby a zabránila podobným tragédiám. „Najväčšiu pozornosť je nutné venovať ostro sledovaným zločinom, vrátane tých, ktoré majú politické pozadie,“ povedal na rokovaní vedenia ministerstva vnútra. „Je treba konečne zbaviť Ruska hanby, zbaviť ho tragédií podobných tej, ktorej svedkami sme sa stali nedávno. Mám na mysli vraždu Borisa Nemcova priamo v centre hlavného mesta,“ vyhlásil Putin.

Vražednú zbraň hľadajú v rieke

Podľa denníka Kommersant policajti predpokladajú, že vraj svoju zbraň po útoku na Nemcova odhodil z mosta do rieky. S pomocou potápačov a špeciálnej techniky preto prehľadávajú dno toku v nádejí, že pištoľ Makarov ráže deväť milimetrov nájdu.

Ruská polícia obhliada telo Borisa Nemcova v... Foto: SITA/AP, George Malets
APTOPIX Russia Nemtsov Ruská polícia obhliada telo Borisa Nemcova v Moskve na Červenom námestí v sobotu 28. februára 2015. Bývalého vicepremiéra Nemcova zastrelili na prechádzke neďaleko Kremľa.

Podľa informácií médií okrem Nemcovovej milenky policajti vypočuli ďalších dvoch svedkov vraždy – vodiča snežného pluhu, ktorý v čase vražedného útoku prechádzal po moste a istého mladíka, ktorý mal v tom čase kráčať neďaleko za Nemcovom. Či získali nové informácie však nie je známe.

V noci z piatka na sobotu, keď Nemcova zavraždili, podľa ruských médií prechádzal po moste ešte ďalší automobil, osobné auto značky Ford. Agentúra TASS napísala, že auto patrí ochrankárovi ruského ministerstva financií. Jeho vodič si vraj po pracovnej dobe so služobným autom privyrábal načierno ako taxi. Okolo miesta činu údajne prechádzal už v dobe, keď bol Nemcov mŕtvy.

Pamiatku zavraždeného opozičného politika si v stredu minútou ticha uctila horná komora ruského parlamentu. Návrh venovať Nemcovovi pietnu spomienku predložil podpredseda Rady federácie Jevgenij Bušmin.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #vražda #podozriví #Boris Nemcov