V Paríži sa údajne chystal útok na úrad prezidenta

Francúzske tajné služby nedávno zadržali šesť mužov vo veku od 18 do 22 rokov, ktorí sú podozriví z prípravy atentátu. Terčom ich útoku mohol byť podľa vyšetrovateľov Elyzejský palác, teda sídlo prezidenta v centre Paríža. Vo vyšetrovacej väzbe zostalo po prvých výsluchoch päť zo šiestich zatknutých.

04.03.2015 18:08
debata (6)

Medzi zatknutými je podľa televíznej stanice M6 Francúz portugalského pôvodu, ktorý konvertoval na islam, dvaja bývalí francúzski vojaci a jeden muž čečenského pôvodu.

Členovia skupiny medzi sebou komunikovali cez sociálne siete. Uvažovali o teroristickom útoku vo Francúzsku a zaujímali sa o možnosť zohnať zbrane, povedal podľa týždenníka Le Point zdroj ministerstva vnútra.

Vyšetrovatelia tiež zistili, že francúzsky moslim portugalského pôvodu sa často zdržiaval v ulici Faubourg-Saint-Honoré v dome, v ktorom jeho matka žije ako domovníčka a ktorý je naproti Elysejskému palácu.

Matka zadržaného má prístup ku všetkým spoločným priestorom domu vrátane strechy, odkiaľ je otvorený výhľad na hlavné nádvorie prezidentskej rezidencie, ktorým prechádzajú štátne návštevy.

Vo Francúzsku platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia od januára, keď v Paríži trojica islamských teroristov zabila 17 ľudí. Ich vyčíňanie zastavila až polícia, ktorá pri prestrelke útočníkov zabila.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Francúzsko #teroristický útok #islamisti #Paríž