Iracké jednotky sa snažia obkľúčiť Tikrít, postupujú pomaly

Iracké jednotky podporované šiítskymi milíciami sa už tretí deň pokúšajú obkľúčiť Tikrít, ofenzíva proti mestu ovládanému radikálmi z Islamského štátu (IS) ale postupuje len veľmi pomaly. Informovali o tom v stredu iracké médiá.

04.03.2015 18:31
Irak, Tikrít, Islamský štát, islamisti, Mosul Foto:
Islamský štát v Iraku.
debata

Podľa spravodajského serveru Al-Sumaríja sa armáde podarilo získať kontrolu nad ropným poľom východne od Tikrítu, kvôli prudkým bojom a nástražným zariadeniam pozdĺž ciest ale jednotky hlbšie do mesta zatiaľ neprenikli.

Podľa nemenovaného predstaviteľa irackej armády, ktorého citovala agentúra AFP, operácia pokračuje podľa plánu. „Naše sily postupujú pomaly a metodicky,“ povedal.

Vládnym jednotkám a milíciám, ktoré postupujú z juhu, severu a východu, sa zatiaľ podarilo ovládnuť niekoľko dedín na východ od Tikrítu a najnovšie kontrolujú aj kľúčovú zásobovaciu komunikáciu, ktorá spája mesto so susednou provinciou Dijála.

Bagdad na operáciu v Tikríte, ktorý je strediskom provincie Saláhaddín a leží asi 130 kilometrov severne od metropoly, zhromaždil 30-tisíc vojakov a milicionárov, ktorých údajne podporuje letectvo a delostrelectvo.

Tikrít leží na spojnici medzi Bagdadom a severoiráckým Mosulom, ku ktorého dobytiu sa armáda chystá na jar.

Podľa jedného z irackých veliteľov sa IS v Tikríte uchýlil k taktike náloží a ostreľovačov a využíva ako ľudské štíty civilistov, ktorí nestačili utiecť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát