Diplomati z USA rokujú v Európe o sprísnení protiruských sankcií

Americkí diplomati tento týždeň v Európe rokujú o možnom sprísnení doterajších protiruských sankcií pre prípad, že prímerie na východnej Ukrajine bude naďalej porušované. V stredu to v Kongrese vyhlásila námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová, ktorá má na starosti európske a eurázijské záležitosti, teda aj Ukrajinu.

04.03.2015 20:04
Victoria Nulandová, NATO, Foto: ,
Victoria Nulandová
debata (73)

„Náš sankčný tím je tento týždeň v Európe,“ povedala Nulandová a dodala, že už bolo zaznamenaných 100 prípadov porušenia mierových dohôd z Minska.

„Je dôležité s Európou koordinovať ďalšie sankcie, ktoré budú zavedené, keď budú dohody z Minska naďalej porušované, prípadne keď budú obsadené ďalšie územia,“ vyhlásila.

Nulandová podľa agentúry Reuters tiež povedala, že americký prezident Barack Obama stále nerozhodol, či Spojené štáty poskytnú ukrajinskej armáde zbrane.

Obama chce vyčkať až na to, či bude prímerie nastolené v plnom rozsahu. Kyjev žiada hlavne o pokročilé obranné a radarové systémy, ktorými by mohol účinne čeliť ostreľovaniu armádnych pozícií separatistov.

Na východnej Ukrajine od polovice februára platí novodohodnutý pokoj zbraní, ktorý bol ale predovšetkým v prvých dňoch výrazne porušený.

Situácia v oblasti sa však postupne stabilizovala a z frontovej línie začala armáda i povstalci sťahovať ťažké zbrane. Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal už 6-tisíc mŕtvych.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Európa #Victoria Nulandová #Ukrajina #protiruské sankcie