Ukrajinskí gladiátori aj naďalej zomierajú v Donbase pod zemou

Baníci v Donbase sa právom môžu cítiť ako gladiátori hnaní v ústrety smrti. Potvrdili to aj zachránené obete po explózii metánu v doneckej bani Zasjadko, ktorý zaznamenali v stredu o 5.57 miestneho času. Najnovšie si tragédia vyžiadala 33 obetí. V čase explózie bolo v bani 230 baníkov.

05.03.2015 08:04
Ukrajina, banské nešťastie Foto: ,
Baníci, ktorí sa v čase explózie nachádzali pod zemou a mali to šťastie, že prežili. Väčšinu baníkov, ktorí sa v čase výbuchu nachádzali pod zemou, sa podarilo zachrániť.
debata (21)

A tak sa tamojší kvalitný čierny antracit mení na červený od krvi baníkov. Ukrajinské uhoľné šachty patria dnes medzi najnebezpečnejšie na svete. Horšie podmienky na ťažbu sú vari iba v Číne.

„Pravdepodobne explodoval nahromadený metán,“ cituje Donecká spravodajská agentúra Alexeja Kostrubického, šéfa Ministerstva pre mimoriadne udalosti v samozvanej Doneckej ľudovej republike.

Aj v tomto prípade však pokračuje snaha niektorých politikov využiť tragédiu na propagandistické ciele. Kyjev totiž odporcov súčasnej ukrajinskej vlády obvinil z toho, že blokujú záchranné operácie. Premiér Arsenij Jaceňuk citovaný agentúrou UNIAN dokonca vyhlásil, že „ruskí teroristi“ neumožnili prístup záchranárom vyslaným orgánmi z Kyjeva. Prezident Porošenko vyzval separatistov, aby „umožnili prístup záchranárov a vyšetrovateľov“ na miesto tragédie.

Igor Muryginn, 42-ročný baník, leží s ťažkými... Foto: SITA/AP, Mstyslav Chernov
Ukrajina, banské nešťastie Igor Muryginn, 42-ročný baník, leží s ťažkými zraneniami v doneckej nemocnici.

Vedenie samozvanej DĽR reagovalo ostrým odmietnutím na podobný tón s tým, že nik oficiálne z ukrajinskej strany neponúkal pomoc. Podpredseda parlamentu Denis Pušilin zároveň pre portál Dan-news.info ubezpečil, že „máme dosť vlastných prostriedkov na likvidáciu následkov havárie a ak budeme potrebovať pomoc, požiadame o ňu Rusko alebo Luhanskú ľudovú republiku“.

Fárať v jednej z najväčších a najstarších baní v Donbase začali 31. decembra 1958 a od roku 1963 nesie meno niekdajšieho sovietskeho ministra banského priemyslu Alexandra Zasjadka. Podľa pamätníkov napriek nebezpečenstvu, ktoré od začiatku číhalo v podzemí, sa len ťažko darilo v 70. a 80. rokoch minulého storočia zamestnať v bani. Baníci totiž v čase, ktorý niektorí charakterizujú ako „zlaté časy stagnácie“, zarábali okolo 700 rubľov, čo v tom období bolo poriadne veľa. Veď pedagogický pracovník na univerzite po viac ako 35-ročnej praxi dostával 120 rubľov.

Príčinou najnovšej tragédie však nemusí byť iba spomínaný smrtonosný metán. Podľa odborníkov v bani Zasjadko sme totiž svedkami čohosi, čo doteraz nepozná banský priemysel. V šachtách bane napríklad dochádza k zmiešaniu rôznych plynov, ktoré zvyšujú percentuálnu hrozbu explózie. Už v minulosti sa pokúsili odhaliť spomínanú anomáliu špecialisti z Ruska, ale aj z Poľska, Nemecka aj USA.

V bani Zasjadko zahynulo doteraz pri viacerých nešťastiach viac ako 200 pracovníkov. Minulý rok v auguste ostreľovanie ukrajinskej armády zapríčinilo zase zastavenie dodávky elektrickej energie. V podzemnej pasci sa vtedy ocitlo 104 baníkov.

Ako vždy, aj v takomto prípade, pripomínajú nielen ukrajinské médiá, jednou z príčin tragédií je tzv. ľudský faktor. V tejto súvislosti sa najčastejšie skloňuje pracovná disciplína. Väčšina odborníkov v tejto súvislosti pripomína, že viac ako polovica tragédií sa stala počas víkendových dní.

„V neoficiálnych rozhovoroch zamestnanci baní priznávajú, že v sobotu a nedeľu nenájdete na šachtách nikoho z vedenia. A tak nie je výnimkou, že v podzemí sa neraz konzumuje alkohol a fajčí,“ upozorňoval napríklad v júni 2008 denník Segodňa. A tak ani neprekvapuje, že vyšetrovatelia už začali trestné stíhanie pre porušenie bezpečnostných predpisov.

Podľa doneckého novinára Igora Syčeva baníci fárajú čoraz hlbšie, a teda ich práca je čoraz nebezpečnejšia. „Baňa Zasjadko je energetickou zásobárňou. Ťaží sa v nej vysokokvalitné energetické uhlie a baníci sa dostali už do hĺbok, v ktorých podľa odborníkov neplatia zákony banskej geológie, ale geofyzika Zeme,“ pripomína Syčev v súvislosti s rastúcim rizikom ťažby. Na otázku, kto je dnes vlastníkom bane, potvrdil, že ide o podnik v súkromných rukách.

„Majiteľom je Jefim Zvagiľskij, poslanec kyjevského parlamentu žijúci v Donecku. Jeho sa treba v prvom rade opýtať, prečo za 16 rokov od roku 1999 je dnešná havária v tejto bani v poradí už šiesta. A vždy počas nich zomierali desiatky ľudí. Dokonca v novembri 2007 ich bolo viac ako sto,“ povedal novinár v rozhovore pre rádio Kommersant FM.

V čase existencie ZSSR bola Ukrajina bohatou zásobárňou uhlia. Po získaní nezávislosti v roku 1991 sa finančné prostriedky do banského priemyslu radikálne znížili.

Niektoré z najväčších tragédií pod zemou

  • 80 baníkov zomrelo na otravu metánom 11. marca 2000 v bani v Luhanskej oblasti (Ukrajina)
  • 123 ľudí zomrelo v roku 2005 pri zaplavení šachty v provincii Kuang-tung (Čína)
  • 101 baníkov zahynulo 18. novembra 2007 v doneckej bani Zasjadko (Ukrajina)
  • 77 ľudí zahynulo vo februári 2009 v uhoľnej bani Tchun-lan v severnej provincii Šan-si (Čína)
  • 4 746 baníkov zahynulo vo svete len v roku 2008
  • 4 700 je približný počet baníkov, ktorí zahynuli od rozpadu ZSSR (1991)

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Ukrajina #banské nešťastie