Steinmeier: EÚ sa nemôže natrvalo oddeliť od Ruska

Európska únia sa nemôže natrvalo oddeliť od Ruska. Pred štvrtkovým rokovaním so svojím poľským kolegom Grzegorzom Schetynom v Berlíne to povedal nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Pripustil však, že riešenie konfliktu na Ukrajine, ktorý vyvolal ochladenie vzťahov medzi EÚ a Ruskom, môže trvať mnoho rokov.

05.03.2015 14:09
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.
debata (10)

„Nestavím na trvalé oddelenie Európy od Ruska. Aj keď bude politické riešenie trvať mnoho rokov, možno dokonca desaťročia, musíme urobiť všetko, čo bude v našich silách, aby sme tento konflikt vyriešili,“ povedal Steinmeier.

Nemecký minister tiež vyjadril pochopenie pre niektoré nemecké podniky, ktoré sa orientovali na obchod s Ruskom a výrazne ich zasiahli európske protiruské sankcie. Zachovanie týchto sankcií však Steinmeier považuje za potrebné, slúžia podľa neho ako nátlakový prostriedok, vďaka ktorému je Moskva ochotná vyjednávať. Minister ale zároveň zdôraznil, že len sankcie samy o sebe konflikt na Ukrajine nevyriešia.

Cesta k upokojeniu situácie na východe Ukrajiny, kde proti sebe stojí ukrajinská armáda a proruskí separatisti, bude podľa Steinmeiera dlhá. Európska únia podľa neho môže prispieť k zlepšeniu situácie tým, že bude ukrajinskú vládu finančne podporovať a pomôže Ukrajinu stabilizovať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Frank-Walter Steinmeier #kríza na Ukrajine