Prímerie na východe Ukrajiny je stále krehké, zahynul ďalší vojak

Prímerie na východe Ukrajiny je naďalej veľmi nestabilné: Kyjev vo štvrtok ráno oznámil ďalšieho mŕtveho vojaka pri pokračujúcich prestrelkách za uplynulých 24 hodín. Proruskí separatisti podľa ranných informácií štábu ukrajinskej protipovstaleckej operácie od štvrtka ostreľovali pozície vládnych síl v 40 prípadoch. Z porušovania prímeria ale obviňujú aj rebeli armádu.

05.03.2015 14:37
Ukrajina, tanky, ťažké zbrane, Doneck, vojaci,... Foto: ,
Odsun tankov na východe Ukrajiny.
debata (10)

Hovorca armády Vladyslav Selezňov podľa agentúry Reuters ráno zopakoval, že sú to vzbúrenci, kto pokračuje v porušovaní dohovoreného pokoja zbraní. Dodal, že ukrajinské jednotky pri stretoch s rebelmi prišli za uplynulých 24 hodín o jedného vojaka a ďalší bol zranený.

Tlačové stredisko armádnej operácie v Donbase medzitým oznámilo, že vzbúrenci od štvrtka porušili prímerie štyridsaťkrát. Údajne pálili nielen na pozície armády, ale aj na civilné obyvateľstvo a použili pritom ručné zbrane, mínomety aj delá.

Najintenzívnejšie sa vraj opäť strieľalo v Donecku, kde sa ocitli pod paľbou najmä obce Pisky a Avdijivka. Nepokoj bol aj v smere na Mariupol, kde sa vraj povstalci s mínometmi a obrnenými vozidlami pechoty zamerali na obec Šyrokyne.

Poradca ministra vnútra Zorjan Škirjak uviedol, že povstalci nielenže nedodržiavajú prímerie, ale navyše sťahujú svoje sily k Mariupolu. Rusko by cez toto mesto a pás územia pozdĺž pobrežia mohlo získať pozemný koridor k anektovanému Kry­mu.

„Nemá zmysel hovoriť o nejakom prímerí zo strany rebelov. Nesťahujú zbrane, nedodržiavajú zastavenie paľby, pokračujú v premiestňovaní jednotiek a vo zvyšovaní počtu tankov a raketometov,“ povedal Škirjak podľa Reuters.

Predstavitelia proruských separatistov sa vo štvrtok zatiaľ k situácii v teréne nevyjadrili, ale z nerešpektovania minských dohôd opakovane obviňujú Kyjev. Vláda podľa nich zatiaľ nestiahla všetky ťažké zbrane, a preto rebeli hrozia návratom svojej ťažkej výzbroje na bojisko, ak armáda odsun neurýchli.

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Stelmach podľa agentúry DPA oznámil, že vojsko z frontu stiahlo ďalšie zbrane, konkrétne húfnice kalibru 152 milimetrov. Odsun ďalšej ťažkej výzbroje vraj bude nasledovať.

Dohoda uzavretá vo februári v Minsku za účasti prezidentov Ukrajiny, Ruska a Francúzska a nemeckej kancelárky okrem iného predpokladá zastavenie paľby a stiahnutie ťažkých zbraní od frontovej línie na východe Ukrajiny. Separatisti tvrdia, že už odsunuli prakticky všetky svoje tanky, delostrelecké zbrane a raketomety. Spoľahlivé nezávislé potvrdenie informácií strán však zatiaľ nemožno dosiahnuť.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si už vyžiadal na 6-tisíc mŕtvych.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prímerie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #ťažké zbrane