Pred bojmi pri irackom Tikríte utekajú tisíce civilistov

Vojenská operácia na znovudobytie irackého mesta Tikrít od Islamského štátu (IS) vyhnala zo svojich domovov okolo 28-tisíc ľudí. Informovala o tom Organizácia Spojených národov. Utečenci podľa jej údajov smerujú do Sámárry, mnohé rodiny však uviazli na kontrolných stanovištiach. Do oblasti už smerujú konvoje OSN s humanitárnou pomocou.

05.03.2015 18:54
debata (11)

Operácia na získanie Tikrítu, na ktorej sa zúčastňuje asi 30-tisíc vojakov a členov milícií, pokračuje už štvrtým dňom. Vojaci sa pokúšajú obkľúčiť džihádistov, avšak ich postup spomaľujú cestné bomby a ďalšie pasce nastražené, odkedy sa mesto v júni dostalo do ich rúk.

Ofenzívu podporujú iracké stíhačky a vrtuľníky, medzinárodná koalícia do bojov zapojená nie je. Militanti tiež vo štvrtok pri meste podpálili ropné vrty, čím vytvorili hustý dym v očividnej snahe znemožniť nálety.

V stredu iracký armádny zdroj pre stanicu BBC povedal, že vládne sily získali kontrolu nad obcami na ceste medzi Tikrítom a kurdským Kirkúkom ako aj ropným polia Alas. Cesta je kľúčovou zásobovacou trasou pre IŠ medzi provinciami Saláhaddín a Dijálá.

Tirkrít známy ako rodisko niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna sa nachádza na rieke Tigris, približne 150 kilometrov severozápadne od Bagdadu, a pokus o porazenie tamojších extrémistov predstavuje dôležitú skúšku pre vládu snažiacu sa opätovne prevziať moc nad celou krajinou.

Tá je poznačená zložitým spolunažívaním medzi väčšinovými šiitmi a menšinovými sunnitmi, ktorých baštou je aj Tikrít. Sunnitskí povstalci z IS sa počas minulého leta zmocnili aj ďalších irackých území vrátane druhého najväčšieho mesta Mosul, ktoré spojil s obsadenými časťami Sýrie do samozvaného „kalifátu“. Získanie Tikrítu v provincii Saláhaddín je kľúčové aj pre akékoľvek ďalšie iracké plány na dobytie Mósulu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát