Argentínskeho prokurátora zavraždili, ukázali testy

Nezávislé forenzné testy vykonané na tele argentínskeho federálneho prokurátora Alberta Nismana naznačujú, že išlo o vraždu.

06.03.2015 07:44
Nisman Foto: ,
Demonštrant drží portrét prokurátora Alberto Nismana, spolu s hračku na drevenom kríži počas pochodu, na ktorom žiadali odpovede od vlády o jeho záhadnej smrti v Buenos Aires.
debata (1)

Informovala o tom jeho bývalá žena. Nismana našli mŕtveho v jeho dome v Buenos Aires len niekoľko dní po tom, čo obvinil prezidentku Cristinu Kirchnerovú zo snáh o zakrytie údajnej zodpovednosti Iránu za útok v roku 1994. „Nezomrel náhodou. Nespáchal samovraždu. Zavraždili ho,“ uviedla Nismanova bývalá žena a zároveň federálna sudkyňa Sandra Arroyová Salgadová na tlačovej konferencii. Bližšie detaily o tom, ako zomrel, však neposkytla. Správu vypracoval podľa jej údajov tím expertov na základe autopsie a existujúcich forenzných dôkazov.

Prokurátor vyšetroval bombový útok na židovské centrum v Buenos Aires z roku 1994, pri ktorom zahynulo 85 ľudí. Išlo o najhorší teroristický útok v histórii krajiny. V tejto súvislosti zverejnil 300-stranovú správu, podľa ktorej sa prezidentka a minister zahraničia Héctor Timerman snaží očistiť Iráncov podozrivých z útoku s cieľom dosiahnuť potrebnú obchodnú dohodu medzi Argentínou a Teheránom. Päťdesiatdvaročného otca dvoch detí objavili v kúpeľni jeho domu 18. januára, pričom pri ňom ležala zbraň. Stalo sa tak len niekoľko hodín predtým, ako mal Kongresu objasniť svoje podozrenia, ktoré prezidentka aj minister odmietajú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Argentína #Cristina Fernándezová Kirchnerová #Albert Nisman