Za výzvu k Porošenkovi im hrozí degradácia

Stalo sa už pravidlom, že väčšinu súčasných nedostatkov v spoločnosti zvaľuje veľká časť ukrajinských politikov a médií na občiansku vojnu na juhovýchode krajiny.

06.03.2015 08:16
Pravý sektor Foto:
Príslušníci Pravého sektora, jedného z dobrovoľníckych práporov, pochodujú ulicami Kyjeva.
debata (161)

Čosi iné je však v tomto smere obsah videa, ktoré začiatkom marca zverejnili vojaci prvosledovej 93. mechanizovanej brigády. Nazvali ho Výzva prezidentovi Porošenkovi. Doteraz ju videlo viac ako 700-tisíc záujemcov.

O tom, že nejde o podvrh, svedčí aj reakcia známej kyjevskej dobrovoľníčky Jeleny Suetovovej, podľa ktorej hrdinom videa hrozí degradácia a strata finančnej odmeny za účasť v tzv. protiteroristickej operácii.

„Navštívte prvú líniu, aby ste svojimi očami uvideli, kam sme sa až dostali za posledné mesiace. Alebo si zájdite na hociktorú kyjevskú benzínovú pumpu a pozrite sa, koľko stojí liter nafty,“ vyzýva Porošenka na videu Andrej Gračov, „najzhovorčivejší“ z nespokojnej skupiny ukrajinských vojakov.

„Mzdy sa pohybujú okolo 150 dolárov a vraj nič si nemusíme odrieknuť. Pritom dôchodcovia nemajú ani na kúsok chleba,“ počuť zo záznamu spolu so spŕškou „chlapskej“ terminológie. Vojaci zároveň upozorňujú prezidenta, že ľudia v hlbokom tyle, v centrálnych a západných oblastiach Ukrajiny, živoria a ľutujú, že volili Porošenka.

Vojaci pripomenuli prezidentovi aj sľuby, ktoré zazneli z jeho úst približne pred rokom z tribúny Majdanu.

„V krajine je bordel. Vari skutočne nedokážete urobiť poriadok? Vari o tom boli vaše heslá vo voľbách? Spomeňte si, ako ste sľubovali na Majdane, že 25. sa stanete prezidentom a už 26. bude v krajine všetko v poriadku. Ibaže všetko je ešte horšie,“ neskrývajú hnev vojaci. Podľa mužov v ukrajinských uniformách sú sklamaní z toho, že súhlasili zúčastniť sa na tzv. antiteroristickej operácii. Podľa nich sľubovaný plat tisíc hrivien za jeden deň v oblasti operácie bolo klamstvo a namiesto zvyšovania bojaschopnosti armády všetky financie smerujú do dobrovoľníckych práporov.

„Keď nás lákali zúčastniť sa na protiteroristickej operácii, tak nám sľubovali, že bude trvať iba niekoľko hodín, a nie rok!“ vmietol Porošenkovi do tváre Gračov. „Za to svoju národnú gardu zveľaďujete. Dodávate im samopaly, obrnené džípy, nové tanky stoja 50 kilometrov od prvej línie…“ sype sa kritika nielen na Porošenka.

Časť práporov, ktoré sa odmietajú podriadiť Kyjevu, sa svojsky odvďačuje svojim mecenášom. Podľa nemeckých novín Tagesspiegel, odvolávajúcich sa na vnútorných utečencov, ich príslušníci sa dopúšťali nechutných excesov.

„Našich susedov vyhnali z ich domu. Jedného z nich veľmi zbili,“ tvrdí Maria, ktorá na rozdiel od väčšiny obyvateľov vojnou ťažko skúšanej dediny Pesky neevakuovala a každý deň bola v kontakte s príslušníkmi práporov. "Neviem, z akej boli jednotky, ale všetci mali na uniformách červeno-čierny znak,“ dodala Maria.

Podľa spravodajcu denníka v kyjevskej pobočke Amnesty International vedia o výčinoch niektorých členov dobrovoľníckych práporov ako napríklad v prípade jednotky Ajdar.

„Trestné oznámenie bolo podané v 35 prípadoch. To však neznamená, že ich aj vyšetria,“ povedal novinám Tagesspiegel Bohdan Ovarčuk, tlačový tajomník kyjevskej pobočky AI. Denník zároveň pripomína, že o probléme vedia aj na ministerstve obrany v Kyjeve, ale „ukrajinskej vládnej moci evidentne chýba politická vôľa vyriešiť tento problém“.

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil zákon, ktorý umožňuje rozšíriť početný stav armády asi o tretinu. Platiť začne po podpise prezidentom Porošenkom. Podľa agentúry Ukrinform ide konkrétne o počet, „ktorý neprekračuje 250 000 ľudí, z toho 204 000 vojakov“. Zákon však stanovuje okrem toho zvýšiť počty v určitom období na základe mobilizácie vyhlásenej prezidentom.
  • Prímerie na východe Ukrajiny je stále veľmi krehké: Kyjev vo štvrtok hlásil jedného mŕtveho vojaka počas pokračujúcich prestreliek. Povstalci z porušovania prímeria obviňujú Kyjev, ktorý podľa nich nestiahol všetku ťažkú techniku z línie frontu.
  • EÚ sa nemôže natrvalo oddeliť od Ruska. Vo štvrtok to vyhlásil nemecký šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Zároveň pripustil, že riešenie konfliktu na Ukrajine, ktorý vyvolal ochladenie vzťahov EÚ – Rusko, môže trvať veľa rokov.
  • Podľa ruskej agentúry TASS Ukrajina nepovoľuje ruským médiám vstup na oficiálne podujatia v krajine. V prvej polovici februára ukrajinský parlament hlasoval o zákaze akreditácií ruských médií. Tajná služba už vytvorila nezverejnený zoznam asi 100 ruských novinárskych organizácií, na ktoré sa vzťahuje zákaz.

© Autorské práva vyhradené

161 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko