Navaľného pustili z väzenia

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj v piatok opustil väzenie potom, čo si odpykal pätnásťdňový trest uložený za narušenie verejného poriadku.

06.03.2015 10:18
Alexej Navaľný Foto:
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.
debata (29)

Podľa agentúry TASS to na internete oznámila tlačová hovorkyňa známeho blogera Kira Jarmyšová. Polícia Navaľného zadržala 15. februára, keď v moskovskom metre rozdával letáky s pozvaním na opozičnú demonštráciu. Súd ho za to poslal na dva týždne za mreže kvôli „opakovanému porušeniu predpisov týkajúcich sa organizovania alebo prevedenia“ rôznych protestných akcií. S odvolaním proti tomuto verdiktu opozičník neuspel.

Sudkyňa Irina Zubovová, ktorá rozsudok vyniesla, v pondelok odmietla aj žiadosť Navaľného o prerušenie výkonu trestu na jeden deň. Navaľnyj sa chcel v utorok zúčastniť pohrebu opozičného vodcu Borisa Nemcova, zavraždeného v noci na sobotu neďaleko Kremľa. Zo zodpovednosť za tento zločin známy bloger obvinil prezidenta Vladimira Putina.

Navaľnyj patril na prelome rokov 2011 a 2012 k hlavným vodcom masových demonštrácií proti Putinovmu režimu. V dvoch procesoch bol odsúdený k podmienečným trestom za údajné podvody a spreneveru. Opozičník považuje všetky procesy a tresty za vykonštruované a tvrdí, že sa ho Kremeľ snaží týmto spôsobom umlčať. Kvôli právoplatnému odsúdeniu sa bloger nesmie v roku 2018 zúčastniť prezidentských volieb.

29 debata chyba