Palestínčania chcú prerušiť bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom

Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) vo štvrtok odhlasovala prerušenie bezpečnostnej spolupráce s Izraelom zakotvené v dohode z roku 1993.

06.03.2015 11:09
militanti, terorista, Gaza, Palestína, Hamas Foto: ,
Palestínčania s Izraelom chcú prestať so zdieľaním spravodajských informácii o radikálnych skupinách, z ktorých najnebezpečnejšia pre Izrael je Hamas.
debata (1)

OOP zastrešuje niekoľko palestínskych skupín a jej rozhodnutia sú pre palestínsku samosprávu záväzné. V praxi to znamená, že Palestínčania s Izraelom prestanú zdieľať spravodajské informácie o radikálnych skupinách, z ktorých najnebezpečnejšia pre Izrael je Hamas. Vedenie OOP rozhodnutie zdôvodnilo neoprávneným zadržiavaním daní, ktoré Izrael pre palestínsku samosprávu vyberá a má ich mesačne prevádzať.

Izraelčania prevody zastavili v januári na protest proti snahe Palestíny začleniť sa do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu (ICC). Samospráva z daňových príjmov financuje svoj chod a zadržanie peňazí ju ochromuje.

Izraelsko-palestínske vzťahy sa výrazne zhoršujú od vlaňajšieho ozbrojeného konfliktu, pri ktorom v pásme Gazy zahynulo vyše 2000 Palestínčanov a pásmo sa dočkalo masívnych materiálnych škôd.

Vypovedanie bezpečnostnej spolupráce je pre Izrael vážna vec. Izraelské médiá ale v piatok píšu, že predseda samosprávy a šéf ústredného výboru OOP Mahmúd Abbás k vypovedaniu spolupráce zatiaľ príkaz nedá. Plánuje vraj hrozby využiť ako nátlak na USA a Európsku úniu a očakáva od nich, že prinúti Izrael zastaviť výstavbu v židovských osadách na Západnom brehu Jordánu a prepustiť časť palestínskych väzňov.

V stredu, keď sa začala schôdza ústredného výboru OOP, Abbás výslovne povedal, že je ochotný o bezpečnostnej spolupráci vyjednávať, pokiaľ budú tieto dve podmienky splnené.

OOP vo štvrtok tiež nariadila začať bojkot izraelského tovaru predávaného na palestínskych územiach. Doteraz sa bojkot vzťahoval len na výrobky zo židovských osád, považovaných Palestínčanmi a medzinárodnou komunitou za nelegálne, teraz má byť bojkot rozšírený na všetky izraelské tovary. V Ramalláhu nedávno bojkot manifestovali vylievaním mlieka z izraelských cisterien do ulíc mesta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas