Radikáli buldozérmi zničili pamiatky v Nimrude. UNESCO: Je to vojnový zločin

Organizácia spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) označila ničenie pamiatok v starovekom Nimrude v Iraku za vojnový zločin. Iracké ministerstvo turistiky a pamiatok vo štvrtok informovalo, že radikáli z organizácie Islamský štát používajú na likvidáciu archeologických pamiatok nevyčísliteľnej hodnoty buldozéry.

06.03.2015 13:44
Nimrúd, Irak Foto:
K najznámejším objektom v Nimrúde patria okrídlené sochy mytologických démonov Iamassu s podobou levov alebo býkov s ľudskými hlavami, fúzmi a rohmi. Do týchto pamiatok sa pustili radikáli buldozérmi. Niektoré z nich, ako tento na snímke, môžu turisti vidieť aj v múzeu v Londýne.
debata (44)

"Nemôžeme mlčať. Zámerné ničenie kultúrnych pamiatok je vojnový zločin. Vyzývam všetkých politických i náboženských predstaviteľov regiónu, aby sa proti tomuto novému druhu barbarstva postavili,“ vyhlásila generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová.

Nimrud, ktorý leží pri rieke Tigris južne od Mosulu, sa stal sídlom asýrskeho kráľa Salmanassara I. v 13. storočí pred Kristom. Hlavné mesto ríše z neho urobil v 9. storočí pred Kristom kráľ Aššurnasirpal II., za jeho vlády tam vyrástli chrámy a žilo tam až 100-tisíc ľudí. Aj keď sa neskôr stali hlavnými mestami ríše iné mestá, Nimrud, ktorý je pomenovaný podľa biblického Nimroda, si svoj veľký význam ponechal až do zániku Asýrie v 7. storočí pred Kristom.

K najznámejším objektom v Nimrude patria okrídlené veľké sochy mytologických démonov Iamassu s podobou leva alebo býka s ľudskou hlavou, fúzmi a rohmi. Väčšinou chránili vchody do palácov a umiestňovali ich pri bránach. Sochy Iamassu, ktoré vážia tony, si môžu turisti pozrieť aj v Britskom alebo Metropolitnom mú­zeu.

Islamisti chcú s „čistým štítom“ prepisovať históriu

George Papagiannis, ktorý mal do roku 2011 v UNESCO na starosti Irak, označil súčasné dianie v Nimrude za obrovskú ranu pre zachovanie tohto cenného miesta. „Títo extrémisti sa snažia zničiť kultúrne dedičstvo v celej oblasti a s čistým štítom potom začať svojím brutálnym spôsobom prepisovať históriu,“ povedal. Pripomenul, že iracká vláda nedávno navrhla, aby UNESCO zaradilo Nimrud pre jeho univerzálnu hodnotu na zoznam svetového dedičstva.

Ihsán Fathí z irackej spoločnosti architektov povedal, že straty sú nevyčísliteľné. „Je to jedna z najslávnejších a možno aj najvýznamnejších pamiatok na svete,“ povedal. Aj keď Nimrud sa neubránil rabovaniu ani počas invázie, ktorá sa začala v roku 2003, chránila ho svojím spôsobom jeho odľahlosť, takže hlavné pamiatky zostali v dobrom stave.

„Ak necháme tieto gangy beztrestne vyčíňať, dovolíme im zničiť poklady civilizácie, najmä mezopotámske. Tieto pamiatky sú nenahraditeľné,“ dodal Fathí a požiadal, aby Iraku prišla na pomoc Bezpečnostná rada OSN.

Podobnú spúšť zanechali radikáli aj v Sýrii

Islamisti zničili koncom februára cenné sochy a vypálili aj mosulskú knižnicu s najmenej 8-tisíc vzácnymi zväzkami. Radikáli sa podľa výkladu niektorých odborníkov snažia z územia, ktoré ovládajú, vymazať stopy prítomnosti neislamských kultúr. (Viac v článku Strašné barbarstvo: Radikáli spálili v Mosule vzácnu knižnicu a zničili múzeum)

Podobná spúšť zostáva po radikáloch z Islamského štátu aj v Sýrii. Sýrsky spisovateľ Muhammad Rabja Šaár, ktorý teraz žije v Belgicku, povedal, že sa vrátil do Sýrie, aby sa pripojil k boju proti vláde prezidenta Bašára Asada.

Nakoniec však znova odišiel, pretože čelil hrozbám zo strany Islamského štátu a bol svedkom hroznej deštrukcie. „Choďte sa pozrieť do Idlibu. Starobylé pahorky sú vyrabované a zničené. Deň za dňom sa tam šíri odpor proti týmto barbarským moslimom. Chcú vládnuť národu bez pamäte, bez histórie, bez kultúry, bez minulosti a bez budúcnosti,“ povedal Šaár.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #UNESCO #Islamský štát #ničenie pamiatok #Nimrúd