Frontex varuje: Do Talianska môže tento rok priplávať až milión utečencov

Počet nelegálnych utečencov, ktorí tento rok sa cez Stredozemné more dostanú do Talianska, sa môže vyšplhať až na jeden milión, vyhlásil šéf agentúry Frontex, ktorá má na starosti ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Minulý rok sa do Talianska dostal po mori rekordný počet imigrantov, vyše 170-tisíc.

06.03.2015 14:20
Francúzsko, utečenci, migranti, Calais Foto: ,
Aj keď minulý rok bol rekordný, čo sa týka počtu utečencov, ktorí priplávali z Afriky k talianskemu pobrežiu, čísla naznačujú, že tento rok ich môže byť až milión.
debata (11)

„Musíme byť pripravení čeliť ešte oveľa ťažšej situácii ako vlani,“ povedal pre taliansku agentúru ANSA šéf Frontexu Fabrice Leggeri.

Taliansko v posledných rokoch bojuje s obrovským prílivom prisťahovalcov, ktorí sa snažia do Európy dostať po mori. V roku 2013 priplávalo k talianskemu pobrežiu 2 925 lodí, na ktorých bolo asi 43-tisíc ľudí vrátane takmer 4-tisíc detí. To predstavovalo nárast o 325 percent v porovnaní s rokom 2012. Vlani však utčencov pribudlo až štvornásobne.

Tohtoročné čísla by sa mohli dostať až na milión. Napovedajú tomu aj prvé údaje za tento rok. Od začiatku januára do 4. marca prilávalo do Talianska 8 918 utečencov, v minulom rekordnom roku za rovnaké obdobie to bolo 5 611 ľudí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Afrika #utečenci