Snowden sa chce vrátiť do Švajčiarska, požiadal o azyl

Edward Snowden oficiálne požiadal Švajčiarsko o udelenie azylu, pretože by sa podľa vlastných slov rád vrátil do Ženevy, kde kedysi pracoval v utajení pre Ústrednú spravodajskú službu (CIA).

06.03.2015 22:26
debata (24)

„Strašne rád by som sa vrátil do Švajčiarska, niektoré z mojich najkrajších spomienok sú zo Ženevy. Je to úžasné miesto,“ uviedol vo štvrtok v noci prostredníctvom videokonferencie počas Medzinárodného filmového festivalu a fóra o ľudských právach. Podľa jeho názoru by Švajčiarsko bolo skvelou politickou voľbou pre svoju „históriu neutrality“.

Snowden povedal, že požiadal o azyl 21 krajín strednej a západnej Európy po tom, čo mu Spojené štáty zrušili pas. „Bohužiaľ žiadna krajina nepovedala áno,“ podotkol a pripísal to vplyvu americkej administratívy. Snowden pracoval v Ženeve od marca 2007 do februára 2009, pričom na starosti mal odpočúvanie komunikačných systémov.

Snowden pracujúci v minulosti pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) sa stal známym v júni 2013 vďaka odhaleniu tajných programov sledovania internetovej a telefonickej komunikácie, pričom informácie ponúkol vybraným médiám. Azyl v Rusku dostal po tom, ako počas presunu z Hongkongu na Kubu uviazol na jednom z moskovských letísk. Odmietanie vydať ho americkým orgánom je jednou z mnohých záležitostí narúšajúcich vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sú momentálne najhoršie za uplynulé roky. Nedávno Snowden povedal, by sa vrátil späť do Spojených štátov, ak by si bol istý, že tam bude čeliť spravodlivému procesu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Švajčiarsko #edward snowden