Vo Venezuele začnú ľuďom snímať odtlačky pri nákupe potravín

Venezuelský prezident Nicolas Maduro oznámil začiatok zavádzania systému povinného snímania odtlačkov prstov pri nákupe základných potravín. Cieľom je obmedziť pašovanie a ilegálne obohacovanie sa spôsobujúce akútny nedostatok potravín v krajine.

08.03.2015 20:40
debata (21)

Snímanie bude podobné, aké sa používa pri voľbách. Nainštalovať by mali podľa prezidenta 20-tisíc snímačov a s tým podľa neho dobrovoľne súhlasili súhlasilo aj sedem veľkým súkromných reťazcov. Kritici však hovoria o narušení súkromia či zavádzaní komunistických praktík podobných tým na Kube.

Juhoamerická krajina sa dlhodobo borí s nedostatkom základných potravín, ktoré dotuje štát a ich cena je tak niekoľko násobne nižšia ako v okolitých krajinách. Ich nedostatok v krajine bohatej na ropu vyvrcholil vo februári 2014 protivládnymi nepokojmi. Vláda aj preto v lete začala zatvárať hranicu s Kolumbiou a prišla s návrhom zaviesť do praxe systém povinného snímania odtlačkov prstov pri nákupe základných potravín.

Veľká časť venezuelských tovarov totiž končí v kolumbijskom pohraničí, kde ich pašeráci predávajú s rýchlym a vysokým ziskom. Politicky polarizovanej Venezuele navyše výrazne škodia aktuálne nízke ceny ropy na svetových trhoch.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Venezuela #Nicolas Maduro