Jaceňuk apeluje na trpezlivosť Ukrajincov

Prvú časť pôžičky od Medzinárodného menového fondu (MMF) vo výške 5 miliárd dolárov dostane Ukrajina do 15. marca, vyhlásil vo štvrtok premiér Arsenij Jaceňuk. Ide o prvú časť sumy z celkového objemu 17,5 miliardy, ktorú schválila Rada riaditeľov MMF na obdobie štyroch rokov.

13.03.2015 08:04
Ukrajina, Debaľcevo Foto: ,
Obyvatelia Debaľceva čakajú každý deň na humanitárnu pomoc, kým premiér Arsenij Jaceňuk vyzýva Ukrajincov na trpezlivosť.
debata (99)

Pritom ešte nedávno šéfka fondu Christine Lagardeová v rozhovore pre denník Le Monde konštatovala: „Ukrajina môže rátať s finančnou pomocou fondu iba pod podmienkou, že dokáže situáciu politicky stabilizovať.“ Podľa nej „nik z partnerov v rámci MMF sa nemôže zúčastniť na programe podpory, ak je otáznych 20 percent ukrajinského HDP“. Povedala to v súvislosti s vojensko-ekonomickým prepojením problému. Pritom pripomenula, že v roku 2014 vychádzali odborníci MMF pri udelení finančnej pomoci Ukrajine z predpokladov, že konflikt sa skončí najneskôr na jeseň.

„Ibaže dnes je to minulosťou, a tak pracujeme aj s možnosťou prípadného odloženia od Ukrajiny požadovaných reforiem o štyri roky,“ povedala ešte nedávno šéfka MMF.

Podľa odsúhlasenej pôžičky sa možno situácia zmenila, ale nie pre drvivú väčšinu zo 47 miliónov Ukrajincov, ktorých životná úroveň stále klesá. Najmä po prijatí drastických podmienok MMF Kyjevom. Ide hlavne o zdraženie poplatkov za plyn, teplo, elektrinu i komunálne služby. A podľa viacerých vyjadrení premiéra Arsenija Jaceňuka ani najnovšia finančná injekcia MMF neráta s radovými občanmi Ukrajiny, nehovoriac už o vzbúrených častiach Donbasu.

„Požičané peniaze nepôjdu na vyplácanie sociálnych dávok, zvýšenie miezd či dôchodkov,“ stihol už upozorniť spoluobčanov šéf kabinetu v rozhovore pre RBK-Ukrajina. Podľa neho peniaze zo Západu majú pomôcť vytvoriť nové pracovné miesta a stabilizovať menu, čo je podľa ekonómov predovšetkým v prvom prípade beh na dlhé trate a milióny Ukrajincov potrebujú pomoc čo najskôr.

Obyvatelia Debaľceva, ktorý nemali počas... Foto: Reuters, Marko Djurica
Ukrajina, Debaľcevo Obyvatelia Debaľceva, ktorý nemali počas konfliktu kam odísť a zostali v zničenom meste, sú odkázaní na humanitárnu pomoc.

Napokon aj Lagardeová, citovaná Foreign Policy, už dnes priznáva, že spomínané peniaze sú určené hlavne pre poloprázdnu štátnu pokladnicu s cieľom prilákať investorov a presvedčiť ich, že krajina nesmeruje k bankrotu.

No ak bude pokračovať konflikt na východe Ukrajiny, tak podľa Foreign Policy ani zvýšená finančná pomoc nepomôže obnoviť ekonomiku, ktorej výkon v minulom roku klesol o 12 percent. „Ide o program spojený s rizikom, hlavne konfliktom na východe krajiny. Nádejnou je skutočnosť, že dohody z Minska, dosiahnuté minulý mesiac, sa celkovo dodržiavajú a že aj ďalej to nebude inak,“ povedala šéfka MMF. Na druhej strane Robert Kahn, odborník z Council on Foreign Relations (USA), ktorý pracoval nielen vo Svetovej banke, ale aj v MMF, pochybuje o tom, že Ukrajine bude „stačiť najnovší finančný balík pomoci“.

Premiér Jaceňuk, ako aj „zahraničný“ minister hospodárskeho rozvoja a obchodu Abromavicius si však veria. Minister v tom, že pôžička pomôže stabilizovať situáciu v krajine. Premiér zase apeluje na Ukrajincov, aby „nemysleli na seba, ale na deti a budúce pokolenia“.

„Chcem vás poprosiť o trpezlivosť,“ vyhlásil pred televíznymi kamerami Jaceňuk s tým, že „bez reforiem nemá krajina budúcnosť“. Ibaže aj Ukrajinci majú hranicu trpezlivosti, ktorú mnohí už dávno prekročili. Ako pripomínajú viacerí odborníci, ak by nebolo vojenského konfliktu v Donbase, tak v Kyjeve by bol už tretí Majdan požadujúci zmenu vedenia štátu. „Niet vari jedinej ukrajinskej rodiny, ktorej by sa nedotkli tzv. vládne iniciatívy, plné dobrodružstva a nekompetentnosti, za čo platí celá spoločnosť,“ citujú agentúry zo štvrtkového vyhlásenia parlamentnej frakcie Opozičný blok, reagujúceho na čoraz horšiu životnú úroveň Ukrajincov. „Šéfovanie Jaceňuka vo vláde je guľkou do čela Ukrajiny,“ končí sa emotívne vyhlásenie.

Aj jeden z renomovaných ukrajinských politológov Vadim Karasjov pochybuje o tom, že terajší kabinet sa udrží viac ako rok.

„Výkon ekonomiky padá, nik nevie, čo robiť s východom, financie sa len s ťažkosťami ako-tak darí udržať. Výsledkom bude naše balansovanie medzi zapojením sa do svetového ekonomického systému a zachovaním si relatívnej hospodárskej nezávislosti,“ dodáva Karasjov.

Ukrajinské finančné zdroje

MMF – úverový program v objeme 17,5 miliardy dolárov.

Asi 7,5 miliardy dolárov poskytujú ďalšie medzinárodné organizácie.

Približne 15,4 miliardy dolárov by mala priniesť reštrukturali­zácia dlhov.

Celkovo by Ukrajina mala za štyri roky získať od medzinárodných veriteľov vrátane EÚ asi 40 miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #humanitárna pomoc #Ukrajina #Debaľcevo