Švédska prokuratúra ponúkla, že Assangea vypočuje v Londýne

Švédska prokuratúra v piatok ponúkla, že zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea vypočuje v Londýne, kde sa Assange ukrýva na ekvádorskej ambasáde. Assangeov právnik túto ponuku privítal a uistil, že ju jeho klient prijme, informovala agentúra AFP. Švédsko Assangea stíha pre podozrenie zo sexuálneho zneužitia dvoch žien. Spomínaný návrh by mohol po takmer piatich rokoch znamenať prielom v tomto ostro sledovanom prípade.

13.03.2015 12:35
WikiLeaks, Julian Assange Foto: ,
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange.
debata (5)

„Prokurátorka Marianne Nyová v piatok poslala žiadosť advokátom Juliana Assangea, aby zistila, či by (ich klient) súhlasil s tým, že by bol vypočutý v Londýne a že by tam odovzdal vzorku DNA,“ uviedla prokuratúra s tým, že Nyová je ochotná do britskej metropoly na tento účel odcestovať.

Výsluch v Londýne už skôr navrhoval sám Assange, švédski prokurátori však doteraz toto riešenie odmietali. Nyová vysvetlila zmenu postoja tým, že niektoré zločiny, z ktorých je Assange podozrivý, dosiahnu v auguste premlčaciu lehotu.

„Vždy som bola presvedčená, že uskutočnenie výsluchu na ekvádorskej ambasáde v Londýne by znížilo kvalitu výsluchu a že je potrebné, aby bol Assange prítomný vo Švédsku, ak sa tu má konať v budúcnosti nejaký súd,“ konštatovala Nyová vo vyhlásení.

„Teraz je však rozhodujúci čas. Preto považujem za potrebné prijať takéto ústupky vo vyšetrovaní a tiež podstúpiť riziko, že tento výsluch neposunie prípad dopredu,“ dodala.

Jeden z Assangeových obhajcov Per Samuelson ponuku výsluchu na ekvádorskej ambasáde v Londýne privítal a ubezpečil, že ju jeho klient prijme. „Toto sme požadovali viac ako štyri roky. Julian Assange chce byť vypočutý, aby mohol byť očistený. Takže to samozrejme vítame a považujeme to za veľké víťazstvo,“ povedal.

Samuelson však poznamenal, že procedúra môže zabrať dlhší čas. Výsluch musí povoliť Británia a Ekvádor, na ktorého ambasáde Assange od júna 2012 žije a bude potrebné aj množstvo ďalších formálnych dokumentov, pripomenul.

Austrálsky novinár a aktivista Assange nebol vo Švédsku oficiálne obvinený zo žiadneho zločinu, kvôli podozreniu zo sexuálneho zneužitia dvoch žien pri návšteve Švédska v roku 2010 vydalo Švédsko na Assangea medzinárodný zatykač. Ten obvinenia odmieta a tvrdí, že ide len o zámienku, aby mohol byť vydaný do Spojených štátov. Americké úrady chcú Assangea postaviť pred súd kvôli obvineniu, že na internete zverejnil státisíce utajených amerických vojenských správ a diplomatických depeší.

Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát. Veľký rozruch spôsobil vo svete v roku 2010, keď na webe sprístupnil americké dokumenty, ktoré získal od amerického vojaka Bradleyho Manninga. Manning, ktorý neskôr prejavil želanie žiť ako žena a teraz sa volá Chelsea Manning, bol v USA vlani odsúdený na 35 rokov väzenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Švédsko #Julian Assange