Po ebole hrozí Afrike ďalšia rana, epidémia osýpok

Africkým krajinám, ktoré v posledných mesiacoch poznamenala ebola, hrozí ďalšia epidémia. Podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis Science, v západnej Afrike skolaboval systém vakcinácie obyvateľstva a hrozí, že vyše 200-tisíc ľudí sa nakazí osýpkami. Na ebolu za zhruba jeden rok zomrelo viac ako 10-tisíc ľudí a nakazilo sa vyše 24-tisíc osôb.

13.03.2015 14:28
Afrika, ebola Foto: ,
Vedci tvrdia, že pre epidémiu eboly skolaboval v Západnej Afrike systém vakcinácie obyvateľstva a ľuďom hrozí ešte väčšia epidémia - epidémia osýpok.
debata

Ochorenie najviac zasiahlo Líbyu, Sierru Leone a Guineu, kde sa ebolou nakazilo 24 350 osôb. Tieto štáty zatvorili mnoho svojich zdravotníckych zariadení, čo narušilo imunizačné programy proti osýpkam, ale aj proti kiahňam, tuberkulóze a ďalším ochoreniam.

Medzinárodná vedecká skupina sa pokúsila vypracovať model výskytu osýpok za súčasnej situácie. Vychádzala z toho, že imunizačný program je na 75 percent narušený. To znamená, že mesačne sa môže osýpkami nakaziť až 20-tisíc ľudí. Bez ochrany je teraz asi 778-tisíc detí a po 18 mesiacoch sa ich počet môže zvýšiť až na viac ako 1,1 milióna.

Ešte pred začiatkom epidémie eboly sa odhadovalo, že osýpkami sa môže v západnej Afrike nakaziť 100-tisíc ľudí, teraz sa vedci domnievajú, že by k nim mohlo pribudnúť ďalších 127-tisíc osôb. Až 16-tisíc osôb môže zomrieť, čo by znamenalo väčšiu stratu na životoch ako v prípade eboly. Justin Lessler z Univerzity Johnse Hopkinse v USA povedal, že je známe, že osýpky sú mimoriadne infekčné a objavujú sa v dobe humanitárnej krízy alebo tesne po nej.

„Vírus eboly vyvolal veľký tlak na zdravotné systémy, ktoré boli už aj tak napäté. Toto sú odhady, nie holé fakty, ale nemalo by nás prekvapiť, ak sa staneme svedkami zvýšeného výskytu osýpok, pretože vieme, že imunizácia je kľúčom ku kontrole tejto veľmi závažnej infekcie,“ povedal profesor Jonathan Ball z univerzity v Nottinghamu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #epidémia #ebola #osýpky