Británia si uctila pamiatku svojich vojakov v Afganistane

Za účasti kráľovskej rodiny na čele s kráľovnou Alžbetou II. a politických a vojenských osobností sa v piatok v londýnskej katedrále svätého Pavla uskutočnil obrad na uctenie pamiatky britských vojakov, ktorí padli v Afganistane. Počas trinásťročnej bojovej operácie proti tamojším islamistom, ktorá skončila koncom roka 2014, prišla podľa Reuters Británie o 453 príslušníkov a príslušníčok armády.

13.03.2015 14:35
debata (2)

Na pietnom zhromaždení, po ktorom sa uskutočnil vojenských pochod v centre metropoly za preletov bojových lietadiel, prišiel aj Tony Blair, ktorý ako bývalý premiér v roku 2001 zapojil Britániu do koalície vedenej Spojenými štátmi. Tá zvrhla vládu radikálneho islamského hnutia Taliban v reakcii na atentáty v New Yorku a Washingtone z 11. septembra toho istého roku.

Briti mali v Afganistane niekedy až 9 500 vojakov. Vojna v tejto krajine podľa britskej vlády zabránila tomu, aby sa teroristi pripravovali v Afganistane na útoky v uliciach i britských miest a urobila z Afganistanu bezpečnejšiu a viac prosperujúcu krajinu.

Posledné bojové jednotky medzinárodnej koalície odišli v decembri minulého roku a teraz v Afganistane pôsobia len zahraniční vojaci, ktorí predovšetkým cvičia afganské bezpečnostné sily.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #kráľovská rodina #vojaci #uctenie pamiatky