Francúzi vyhrali bitku o mincu s Waterloo

Belgicko sa pod tlakom Francúzska vzdalo vydania dvojeurovej mince, ktorá mala pripomínať 200. výročie rozdrvenia Napoleonovej armády pri Waterloo. V bitke 20 kilometrov južne od Bruselu porazila koalícia európskych panovníkov 18. júna 1815 francúzskeho cisára, ktorý sníval o zjednotení Európy pod francúzskou nadvládou. Belgicko si chce jubileum pripomenúť štvordňovými oslavami, na ktorých očakáva dvestotisíc hostí.

14.03.2015 15:00
Waterloo, dvojeurovka, minca,
Proti dvojeurovke zobrazujúcej mapu bitky pri Waterloo a leva z pamätníka, ktorý sa týči nad niekdajším bojovým poľom, Paríž ostro protestoval.
debata (8)

Belgičania sa k výročiu chystali vydať aj pamätnú mincu. Proti dvojeurovke zobrazujúcej mapu bitky pri Waterloo a leva z pamätníka, ktorý sa týči nad niekdajším bojovým poľom, však Paríž ostro protestoval. Podľa neho ide o negatívny symbol a glorifikáciu vojnového konfliktu, čo je v rozpore so snahami o posilnenie európskej jednoty. Francúzske výhrady podporili aj ďalšie krajiny eurozóny a Belgicko muselo ustúpiť.

Keďže euro je spoločnou menou 19 štátov, návrh vždy musí prejsť spoločným schvaľovacím procesom. Podobným tlakom pred dvoma rokmi čelilo aj Slovensko; pamätnú dvojeurovku s Cyrilom a Metodom však napokon pustilo do obehu aj s kritizovanými svätožiarami nad hlavami vierozvestcov.

Zastavenie projektu spôsobí Belgicku stratu 1,5 milióna eur. Z plánovaných 270-tisíc nových mincí k výročiu bitky pri Waterloo je už totiž vyrazených 180-tisíc. Belgické ministerstvo financií sa bude snažiť vyrovnať stratu vydaním pamätnej mince, ktorá nebude oficiálnym platidlom a nebudú ju tak musieť schvaľovať členovia eurozóny. Medaila sa má predávať za 2,5 eura.

„V eurozóne sa predišlo novej bitke pri Waterloo,“ napísal francúzsky denník Le¤Monde. Belgická vláda sa podľa neho rozhodla nevyhrocovať situáciu, ale jej minister financií, vlámsky nacionalista Johan Van Overtveldt, sa s tým len ťažko zmieruje. „Prekvapil ma ten rozruch,“ povedal Overtveldt podľa BBC. „Európa čelí veľkému množstvu výziev aj bez toho, aby musela strácať čas a energiu na niečo takéto,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Francúzsko #Belgicko #minca #Napoleon