Merkelová: EÚ je pripravená na nové protiruské sankcie

Európska únia je pripravená prijať nové protiruské sankcie, pokiaľ sa nepodarí naplniť dohody z Minska, ktoré mali zabezpečiť prímerie na Ukrajine. Po rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom to v pondelok v Berlíne povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

16.03.2015 08:30 , aktualizované: 16:19
Petro Porošenko, Angela Merkelová Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko rokoval v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
debata (127)

Porošenko obvinil Rusko a proruských separatistov, že dohody z Minska porušujú. V mierovom pláne podľa neho nie je k dohodám alternatíva.

Pokiaľ dôjde k hrubému porušeniu dohôd z Minska, je EÚ podľa Merkelovej odhodlaná prijať nové sankcie. O možnom zmiernení hospodárskych opatrení je podľa nej možné hovoriť jedine vo chvíli, keď sa začnú dohody o prímerí uskutočňovať.

Kancelárka zároveň zdôraznila, že ani zastavenie bojov na východe Ukrajiny nebude mať vplyv na samostatný balík sankcií, ktoré EÚ uvalila na ruských predstaviteľov v súvislosti s anexiou Krymu.

Porošenko obvinil proruských separatistov, že dohody z Minska neplnia. Rusko podľa neho navyše nevyužíva svoj vplyv na separatistov na to, aby naplnenie dohôd presadilo. Sťahovanie ťažkých zbraní z frontu podľa neho nemožno nezávisle overiť, Ukrajina tiež stále nezískala späť kontrolu nad svojou hranicou s Ruskom.

Kyjev, naopak, podľa Porošenka dohody z Minska plní a nahlásil Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aké ťažké zbrane z ktorých miest frontu na východe Ukrajiny sťahuje.

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že jeho krajina je pripravená ponúknuť povstaleckým oblastiam na východe krajiny osobitný štatút v rámci krajiny.

Porošenko aj Merkelová sa zhodli, že dohody z Minska sú v súčasnosti jedinou možnosťou, ako dosiahnuť prímerie na Ukrajine. Na ich podobe sa vo februári dohodli v bieloruskej metropole Merkelová, Porošenko a prezidenti Francúzska a Ruska François Hollande a Vladimir Putin.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Ukrajina #Petro Porošenko