Boje na Ukrajine majú ďalšie obete, zahynuli vraj traja ľudia

Boje na východe Ukrajiny si v pondelok prvýkrát po piatich dňoch vyžiadali nové obete. Podľa Kyjeva v Donbase zahynul ukrajinský vojak, povstalci hlásia dvoch mŕtvych.

16.03.2015 22:25
Ukrajina, vojaci, zbrane, ikona, Foto: ,
Vojenskí dobrovoľníci pred cestou na východ Ukrajiny spievajú hymnu.
debata (33)

Straty na životoch naposledy bojujúce strany oznámili minulú stredu. Od polovice februára, keď bola v Minsku podpísaná dohoda o prímerí, sa intenzita bojov na východe Ukrajiny výrazne znížila. Prestrelky však neustali.

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko v pondelkovej informácii nespresnil, kde a za akých okolností ukrajinský vojak zahynul. Informácie povstaleckého „ministerstva obrany“ hovoria o tom, že boje sa za posledných 24 hodín sústredili do oblasti mariupolského prístavu. Armádny tank tam vraj ostreľoval nákladné auto povstalcov a dvoch členov jeho posádky zabil.

Podľa Porošenka dohody skrachovali

V obci Kosťantynivka, vzdialenej asi 45 kilometrov od Donecka, obrnenec ukrajinských výsadkárov zrazil ženu s dvoma deťmi: osemročné dievča zomrelo na mieste, jej matka a ďalšie dieťa, ktoré v čase nehody bolo v kočíku, skončili v nemocnici. (Viac v článku Obrnené auto ukrajinskej armády usmrtilo dieťa, dav chcel podpáliť kasárne.)

Pred ukrajinskými kasárňami demonštrovala asi stovka ľudí, ktorá podľa agentúry Interfax rozbíjala okná a zapaľovala pneumatiky.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedeľu v rozhovore pre nemecký denník Bild obvinil Rusko z porušovania prímeria a vyhlásil, že Minské dohody skrachovali.

Povstalci a Ukrajinci sa obviňujú z útokov

Povstalci sa v pondelok, naopak sťažovali Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, že ich pozície na doneckom letisku sa opäť ocitli pod paľbou ukrajinských diel, ktorých výstrely bolo v noci a ráno počuť v samom meste.

Ukrajinci však podľa denníka Gazeta.ru tvrdia, že len odpovedali na ostreľovanie z povstaleckých mínometov.

Predáci separatistov pripisujú incidenty v Mariupole a Donecku dobrovoľníckym jednotkám, ktoré vraj nie sú ochotné sa podriadiť velenie ukrajinskej armáde a snažia sa vyprovokovať konflikt. Naopak, ukrajinské velenie podozrieva zo snahy zmariť krehké prímerie separatistov.

Lavrov varuje USA, aby nevyzbrojovali Ukrajinu

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok varoval Spojené štáty pred vyzbrojovaním ukrajinskej armády. Takýto krok by podľa ministra Moskva považovala za priamy útok proti minským dohodám, ktoré majú Ukrajine zaistiť mier.

Kyjev o americké zbrane opakovane žiada, prezident Barack Obama však takéto dodávky zatiaľ neschválil.

Moskva v pondelok takisto obvinila Kyjev, že porušuje Minské dohody údajným zhutnením ekonomickej blokády povstaleckého Donbasu, ktorá postihuje hlavne obyčajných ľudí v tejto ruskojazyčnej oblasti.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #Porošenko #minská dohoda