Európa skúma, ako ísť na ruskú propagandu

Európska únia by mohla poskladať komunikačný tím, ktorý sa zameria na riešenie problému ruskej propagandy v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. V pondelok o tomto probléme mali rokovať aj ministri zahraničných vecí EÚ.

17.03.2015 07:49
Vladimir Putin Foto: ,
Experti nie sú veľmi nadšení nápadom zriadiť komunikačný tím na riešenie ruskej propagandy. Obávajú sa, aby celý projekt neskĺzol do akejsi európskej propagandy.
debata (536)

O návrhu sa hovorí už niekoľko týždňov. Pôvodne to bola iniciatíva Litvy, Británie, Estónska a Dánska.

S riešením by podľa Reuters mala prísť do troch mesiacov šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Ruská dezinformačná kampaň má byť aj témou na summite lídrov EÚ, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok. "V súvislosti s ruskou propagandou obavy rástli a teraz dosiahli vrchol,“ povedal pre Reuters nemenovaný európsky diplomat.

Nie všetky členské štáty sú však nadšené novou iniciatívou. Uznávajú, že to, ako o Ukrajine a Západe Moskva informuje, je problémom. Ako však uviedol pre Pravdu iný vysokopostavený diplomat, ktorý v minulosti pôsobil aj v štruktúrach Európskej komisie, je snaha vyvažovať ruskú propagandu veľmi problematický ná­pad.

Podobne sa vyjadrujú aj experti. Obávajú sa najmä toho, že celá myšlienka skĺzne do akejsi európskej propagandy. A tomu by sa mal Západ vyhnúť. "Presne toho sa bojím,“ reagoval pre Pravdu Mark Galeotti, autor viacerých kníh o Rusku z Newyorskej univerzity.

"Keď počúvam diskusie EÚ o akčných plánoch a stretnutiach na vysokej úrovni, kde sa debatuje o strategickej komunikácii, mám z toho obavy. Mali by sme sa spoliehať na pravdu a pohotových a zanietených novinárov, ktorí ju budú odhaľovať a o nej informovať. Aby sme neskončili pri tom, že vytvoríme nejaký ťažkopádny výbor propagandy. Rusko sa pritom naučilo, ako využívať moderné mediálne techniky vo svoj prospech,“ uviedol odborník z Centra pre globálne vzťahy.

"Neverím, že nejaké propagandistické EÚ médiá môžu mať vplyv na správanie sa Ruska a Európanov,“ myslí si expert na medzinárodné vzťahy Tomas Janeliunas z Vilniuskej univerzity. "Je potrebné dávať dôraz na lepšiu odolnosť proti ruskej propagande. Vyžaduje si to však investigatívnu žurnalistiku, trpezlivosť a zdroje. Možno v tomto by mohla únia pomôcť,“ naznačuje cestu Tomas Janeliunas.

Európa tiež nemôže v súvislosti s propagandou úplne zatvárať oči pred dianím na Ukrajine. Hoci Kyjev bojuje vo vojne, niektoré jeho mediálne kroky sú veľmi kontroverzné. Týždenník The Economist upozornil, že je kontraproduktívne, keď Ukrajina neprestajne odmieta akúkoľvek zodpovednosť za civilné obete v konflikte. Kyjev tiež vytvoril ministerstvo pre informačnú politiku, ktoré už mnoho novinárov kritizovalo.

"Vidia, čo robí Rusko a snažia sa to zaviesť na Ukrajine. Bojujeme propagandou proti propagande,“ citoval The Economist Oksanu Romaniukovú z Kyjevského inštitútu pre masmédiá.

536 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #propaganda