Obrnené auto ukrajinskej armády usmrtilo dieťa, dav chcel podpáliť kasárne

Ukrajinské vládne sily opäť kontrolujú mesto Kosťantynivka na východe krajiny, kde v pondelok večer vypukli nepokoje. Oznámili to miestne úrady. Ukrajinská armáda a proruskí separatisti sa naďalej obviňujú z porušovania krehkého prímeria na fronte vo východoukrajinskom Donbase. Podľa armády povstalci počas 24 hodín tridsaťkrát ostreľovali ukrajinskej pozície.

17.03.2015 12:35
debata (32)

Nepokoje v Kosťantynivke, vzdialenej asi 45 kilometrov od hlavnej povstaleckej bašty Donecka, vypukli po tom, čo tu v pondelok popoludní ukrajinský obrnený transportér zrazil ženu s dvoma deťmi – osemročné dievča zomrelo na mieste. Večer sa dav pokúšal podpáliť ubytovňu, ktorá slúži ako ukrajinská kasáreň. Rozhorčenie obyvateľov podľa BBC vyvolalo podozrenie, že armáda pravdepodobne vinu za nehodu zvalí na civilistov a vojaci vyviaznu bez trestu.

„Vodcovia a organizátori nepokojov boli odhalení, situácia bola stabilizovaná,“ ​​ubezpečil v utorok oblastný policajný náčelník Vjačeslav Abroskin, podľa ktorého na poriadok dohliadajú posilnené policajné hliadky. Dav, ktorý demonštroval proti vojakom, tvorilo podľa neho niekoľko desiatok opitých výrastkov a mladých mužov.

Ešte predtým náčelník oznámil, že polícia zatkla dvoch vojakov ako vinníkov dopravnej nehody a odovzdala ich vojenskej prokuratúre. Ukrajinské ministerstvo obrany sľúbilo prísne potrestanie vinníkov nehody aj ich veliteľov. Úrady tiež ohlásili, že poskytli pomoc pozostalým, ktorých odškodní aj armáda.

Ruská televízia s odvolaním sa na očitých svedkov tvrdí, že odhliadnuc na uisťovanie ukrajinských úradov, že sa situácia upokojila, nepokoje pokračujú, v meste sú vraj počuť výstrely z automatických zbraní a potlačiť vzburu majú posily z nacionalistickej skupiny Pravý sektor; miestni údajne volajú na pomoc proruských separatistov. „Ľud si želá vstup povstaleckých vojsk do mesta,“ povedal stanici Russia Today údajný miestny obyvateľ, ktorý sa predstavil ako Alexander.

Ukrajinský parlament kvôli nezhodám vo vládnej koalícii odložil prinajmenšom na popoludnie rokovania o vymedzení povstaleckého územia v Donbase so zvláštnym samosprávnym režimom. Podľa povstalcov to svedčí o tom, že Kyjev mierový proces len predstiera.

Cez vyhlásené prímerie stratili ukrajinské vládne sily v potýčkach s proruskými separatistami na východe krajiny ďalších tri vojakov. „Počas uplynulých 24 hodín sme prišli o troch ukrajinských vojakov, ďalších päť utrpelo zranenia,“ oznámil armádny hovorca Andrij Lysenko.

V ruskej snemovni medzitým zaznelo, že ukrajinské vládne sily sa v Donbase správajú „nie ako osloboditelia, ale ako okupanti“, ako vyhlásil poslanec Michail Jemeljanov. V Kosťantynivke žilo pred vojnou asi 77-tisíc obyvateľov. Koncom minulého apríla mesto ovládli proruskí povstalci, ukrajinské vládne sily nad ním získali kontrolu v júli.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti