V Pakistane popravili naraz 12 odsúdených

V Pakistane bolo v utorok popravených ďalších 12 mužov odsúdených na trest smrti. Je to najväčší počet ľudí popravených v jeden deň od decembrového zrušenia neoficiálneho moratória na výkon absolútneho trestu, informovala agentúra Reuters.

17.03.2015 13:19
debata (1)

Pakistanský premiér Naváz Šaríf zrušil moratórium na výkon trestu smrti pre odsúdenca za terorizmus po masakri, ktorý vlani 16. decembra vykonalo komando hnutia Taliban v Pešávare. V tamojšej škole, ktorú navštevovalo množstvo detí pakistanských vojakov, povraždilo komando viac ako 150 ľudí, z toho 134 žiakov.

Odvtedy až dodnes bolo obesených 27 osôb, prevažne extrémistov. Minulý týždeň vyšlo najavo, že úrady v tichosti rozšírili túto politiku na všetkých väzňov čakajúcich v celách smrti, ktorí už vyčerpali možnosti odvolania.

„V utorok popravení odsúdenci neboli len teroristi, boli medzi nimi aj páchatelia ďalších zločinov, okrem iného vrahovia,“ povedal hovorca pakistanského ministerstva vnútra. Moratórium bolo dodržiavané od roku 2008. Podľa odhadov medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) je v pakistanských celách smrti viac ako 8 000 väzňov, z ktorých väčšina už vyčerpala všetky možnosti odvolania.

Prívrženci absolútneho trestu v Pakistane vyhlasujú, že je to jediný spôsob ako obmedziť útoky extrémistov. Obnovu popráv naopak ostro kritizujú organizácie pre ľudské práva aj Európska únia. Vo štvrtok sa pakistanské úrady chystajú popraviť mladíka Safka Husaina, ktorý bol podľa jeho obhajcov zatknutý pred desiatimi rokmi vo veku 14 rokov. Bol usvedčený z únosu a vraždy dieťaťa. Jeho právnici tvrdia, že sa k činu priznal po deviatich dňoch mučenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #trest smrti #poprava