Rusko pobúrila novela ukrajinského zákona o samospráve

Tvrdej kritike podrobil v stredu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov utorkovú novelu ukrajinského zákona o samospráve povstaleckých území, ktorá podmieňuje nový správny režim konaním mimoriadnych miestnych volieb. Ukrajinský parlament tak pozmenil septembrovú právnu normu, ktorá v súlade s Minskou mierovou dohodou zaručovala vzbúrencom značnú mieru samosprávy.

18.03.2015 12:05
debata (160)

Lavrov v stredu v Moskve vyhlásil, že ešte v utorok vyzval svojich kolegov v Berlíne a v Paríži, aby prinútili ukrajinskú stranu „splniť to, čo podpísala“. Podľa ruského ministra je novela zákona „alarmujúcim porušením politickej časti Minskej dohody,“ ktorá okrem prímeria a výmeny zajatcov predpokladá aj administratívnu decentralizáciu.

„Kyjev sa snaží prepísať mierové dohody, hrubo ich porušuje. Samosprávu podmieňuje oslobodením takzvaných okupovaných území a výmenou prakticky všetkých zvolených zástupcov za bohviekoho,“ vyhlásil Lavrov. „Je to pokus doslova obrátiť dohody hore nohami.“

Hrozbou obnovenia bojov v Donbase v stredu varovali svojím komentárom ku krokom ukrajinského parlamentu vodcovia východoukrajinských „ľudových republík“. Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij v spoločnom vyhlásení uviedli, že Kyjev sabotuje mierový proces. Prezident Petro Porošenko a ukrajinskí poslanci novelou zákona o samospráve „porušili zákon, ktorý vlani sami schválili,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Záver je jasný: Kyjev nemá záujem o mier. Vojenskú, politickú aj morálnu porážku utrpela Ukrajina už neraz. Nech, bude bitá znova, toľkokrát, koľkokrát to bude potrebné pre konečné zničenie ukrajinských bojovníkov,“ uvádza sa v dokumente.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Rusko #kritika #Ukrajina