Ruská armáda je na nohách, cvičí od Sachalinu po Balt

Do rozsiahlej kampane ruských vojenských cvičení sa v stredu zapojili jednotky od Kaliningradu na západe Ruska po ostrov Sachalin na Ďalekom východe. Nebývalá aktivita vojsk zahŕňa manévre v severnom Barentsovom mori, cvičenie motostreleckých útvarov v Povolži a na Urale alebo manévre Baltickej a Čiernomorskej flotily. Vojaci cvičia aj v Čečensku.

18.03.2015 13:38
debata (307)

Na Sachaline podľa ruského ministerstva obrany cvičný poplach vyviedol z kasární 40 000 mužov, ktorí nacvičujú obranu pobrežia pred útokom teoretického nepriateľa. Baltická flotila vyplávala k cvičným streľbám. Na západnom Sibíri a na Urale precvičujú vojská priechod neznámym terénom s podporou bojových vrtuľníkov.

V najvyššej bojovej pohotovosti sú armádne zväzky južného vojenského okruhu a výsadkové útvary. V plnom prúde je blesková previerka jednotiek západného okruhu a Severnej flotily. Bojové testy absolvujú ruské jednotky dislokované v Arménsku, ktoré cvičia boj vo vysokohorských podmienkach s nasadením bezpilotných lietadiel. V Leningradskej oblasti na severozápade krajiny precvičujú ovládanie komunikačnej techniky spojári.

Manévre sa nevyhli ani Čečensku. Motostrelecké, tankové a delostrelecké jednotky tam podľa agentúry TASS precvičujú taktické úlohy pri blokovaní postupu protivníka v zložitom teréne a v denných i nočných podmienkach. Bojové streľby jednotiek z Čečenska prebehnú na strelnici Sernovodskij v susednom Stavropoľskom kra­ji.

Podľa ruskej tlače má séria vojenských cvičení zreteľné politické súvislosti. V Bruseli začne vo štvrtok summit, ktorý sa má okrem iného venovať vývoju v Rusku a ukrajinskej kríze. Vrcholná schôdzka podľa moskovských novinárov môže vyústiť v predĺženie či posilnenie protiruských sankcií.

Dnes navyše po celej krajine prebiehajú centrálne riadené oslavy prvého výročia pripojenia ukrajinského Krymu k Rusku, ktoré vyvolalo tvrdú kritiku Západu. Čítajte viac v článku Na Kryme spievajú pieseň senátorky, oslavujú pripojenie k Rusku

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenské cvičenie