Miliardár Trump chce byť prezidentom. Iba ja vrátim Amerike jej význam, tvrdí

Americký miliardár Donald Trump (68) sa chce uchádzať o prezidentský úrad v budúcoročných voľbách. Realitný magnát kvôli chystanej kandidatúre vymenoval prípravný výbor, ktorý má preveriť jeho šance na prípadný úspech proti očakávaným konkurentom v republikánskych primárkach.

18.03.2015 18:38
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump sa chce v republikánskych primárkach uchádzať o post kandidáta na prezidenta USA.
debata (38)

„Stratili sme rešpekt celého sveta. Jedine ja dokážem vrátiť Amerike jej skutočný význam,“ vyhlásil tento prívrženec konzervatívnych myšlienok. Podnikateľ a moderátor televíznej reality šou The Apprentice zároveň oznámil, že najal tímy ľudí v štátoch Iowa, New Hampshire a Južná Karolína, ktoré sú medzi prvými, kde sa bude rozhodovať o republikánskej prezidentskej nominácii.

Trump, ktorý zbohatol stavbou mrakodrapov a kasín, už zvažoval kandidatúru v roku 2012. Plán odvolal krátko pred republikánskymi primárkami, pretože sa vraj chcel naplno venovať svojmu podnikaniu.

Minulý rok sa rozhodol neúspešný hazardný biznis z väčšej časti opustiť a aj keď oficiálne kandidatúru zatiaľ neoznámil, má k nej podľa amerických médií bližšie ako v poslednom prípade. Kvôli svojej kandidatúre sa v najbližšej dobe nechce objavovať na obrazovkách v spomínanej populárnej televíznej šou.

Na Trumpa, ktorý je okrem iného ráznym stúpencom voľného predaja zbraní, potenciálne čaká početná konkurencia republikánskych politikov, ktorí nahlas zvažujú účasť v boji o Biely dom. Je medzi nimi napríklad bývalý guvernér Floridy z prezidentskej rodiny Jeb Bush, súčasný prvý muž tohto štátu Marco Rubio, guvernér New Jersey Chris Christie či texaský senátor Ted Cruz.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #republikáni #primárky #Donald Trump