Thajskú expremiérku budú súdiť za nezrovnalosti vo vládnom programe

Thajský najvyšší súd prijal vo štvrtok žalobu proti expremiérke Jingluck Šinavatrovej v súvislosti s vážnymi nezrovnalosťami vo vládnom programe podpory pre pestovateľov ryže, ktorý mal pomôcť chudobným roľníkom.

19.03.2015 08:35
Thajsko, expremiérka Jingluck Šinavatrová Foto: ,
Thajská expremiérka Jingluck Šinavatrová v rozhovore s novinármi.
debata

Obvinili ju zo zanedbania povinností, následkom čoho prišiel štát o miliardy dolárov. Minister financií vo februári stanovil spôsobenú stratu na 16,4 miliardy dolárov. V prípade uznania viny môže ísť expremiérka až na desať rokov do väzenia. Šinavatrová všetky obvinenia popiera a tvrdí, že sú politicky motivované. „Tento prípad je v jurisdikcii najvyššieho súdu, takže sme ho prijali a prvé pojednávanie stanovili na 19. mája,“ uviedol súd vo vyhlásení.

Expremiérka stála aj na čele Národného ryžového výboru, ktorý od roku 2011 nakupuje od farmárov ryžu za vyššiu cenu než trhovú. Vláda však začala mať problémy s financovaním tohto programu a tisíce roľníkov nedostali sľúbené peniaze, čo viedlo k ich masovým protestom. Thajské úrady už v súvislosti s týmto prípadom Šinavatrovej zakázali nasledujúcich päť rokov pôsobiť v politike. „Ako premiérka som poctivo plnila svoje povinnosti v súlade s ustanoveniami ústavy a práva,“ uviedla bývalá premiérka.

Armáda uskutočnila v Thajsku v máji minulého roku prevrat a zvrhla premiérku Šinavatrovú s cieľom nastoliť v krajine poriadok po niekoľkých mesiacoch nepokojov. Ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad vládou v krajine, no sľúbili uskutočnenie parlamentných volieb. Tie by sa mohli konať v roku 2016. Thajsko sa zmietalo v nepokojoch skoro sedem rokov. Krajina je hlboko rozdelená na odporcov a prívržencov Šinavatrovej a jej brata, bývalého premiéra Thaksina Šinavatru, ktorého v roku 2006 tiež zvrhli a obvinili zo sprenevery. Thaksinovi sa v roku 2008 podarilo ujsť do zahraničia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #žaloba #Thajsko #Jingluck Šinavatrová