Tuniský premiér sľubuje ochranu turistom, vyhlasuje vojnu terorizmu

Počet obetí stredajšieho útoku v Tunise stúpol na najmenej 23. Agentúra Reuters s odvolaním sa na tuniské ministerstvo zdravotníctva oznámila, že medzi mŕtvymi je 20 zahraničných turistov a traja Tunisania, takmer 50 osôb utrpelo zranenia. Stav niektorých zranených je vážny.

19.03.2015 09:37 , aktualizované: 17:10
Tunis, teroristický útok, múzeum Foto:
Televízny záber zachytáva rukojemníkov, ktorí utekajú z múzea počas oslobodzovacej akcie.
debata (7)

Národnosti mŕtvych sa stále spresňujú a informácie z jednotlivých krajín sa nezhodujú s údajmi tuniskej vlády. Taliansko oznámilo, že pri útoku zahynuli štyria jeho občania, Francúzsko, Poľsko a Kolumbia majú po dvoch obetiach, Japonsko tri a ďalší mŕtvi sú občania z Austrálie a Španielska. Poľsko eviduje ešte dvoch svojich občanov ako nezvestných. Miestnymi obeťami sú policajt a vodič autobusu.

Tunisania v stredu večer vyšli do ulíc na... Foto: SITA/AP, Adel Mhamdi
Tunis, teroristický útok, múzeum Tunisania v stredu večer vyšli do ulíc na protest proti konaniu teroristov, ktorí zaútočili na zahraničných turistov.

Útočníci začali strieľať na autobusy s turistami, ktoré prichádzali k múzeu. Turisti boli z dvoch parníkov, ktoré kotvili v tuniskom prístave a vo štvrtok ráno odplávali. Na palube lode Splendida chýba deväť ľudí, ktorí pri útoku prišli o život. Ďalší boli z lode Fascinosa. Prevádzkovateľmi oboch parníkov, na ktorých bolo po 3 000 pasažierov, sú talianske spoločnosti MSM a Costa. Obe oznámili, že rušia tuniské zastávky na trasách svojich výletných lodí, a že by toto opatrenie mohlo platiť až do konca roka. Manžel jednej z talianskych obetí vyhlásil, že exkurzia do múzea nemala byť vôbec povolená. „Moja žena tam vôbec nemala byť,“ povedal.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Tuniská čierna streda.

V múzeu sa ešte v noci skrývali traja vydesení ľudia, strážca a dvaja španielski turisti.

Slováci medzi obeťami nie sú

Podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí je v systéme rezortu diplomacie sedem Slovákov, ktorí by mali byť v Tunisku. V stredu ministerstvo cez zastupiteľský úrad v Káhire, ktorý je príslušný aj pre Tunisko, komunikovalo so zastupiteľskými úradmi iných členských krajín EÚ v Tunise, aby zistili bližšie podrobnosti. Podľa zatiaľ dostupných informácií Slováci medzi mŕtvymi ani zranenými nie sú. Členovia detského folklórneho súbor Klnka, ktorý bol v Tunisku na zájazde, sú v poriadku, program zrušili a s rezortom diplomacie riešia aj skorší návrat.

K útoku sa prihlásil Islamský štát

Tunisko rozmiestni vo veľkých mestách vojakov, aby zaistili bezpečnosť po útoku. Prezident Kaíd Sibsí po schôdzke s veliteľmi armády rozhodol rozmiestniť vojsko do väčších miest.

Prezidentský palác oznámil, že v súvislosti s útokom bolo zatknutých deväť ľudí. Sú medzi nimi dvaja z útočníkov, ale podľa polície bolo útočníkov päť, dvaja boli zabití. Premiér Síd zverejnil mená teroristov. Jeden z nich bol údajne známy tuniskej tajnej službe.

K masakre sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát (IS). Hnutie IS, ktoré ovláda značné územia v Sýrii a v Iraku a ktoré pôsobí aj v susednej destabilizovanej Líbyi, vo štvrtok na internete zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa k útoku prihlásilo. Čin bol podľa radikálov „požehnaným nájazdom na jeden z brlohov nevercov a neresti v moslimskom Tunisku“.

Tuniská vláda označuje teroristický útok za útok na tuniskú ekonomiku, ktorá sa nezaobíde bez turistov a premiér Habíb Síd im sľúbil osobitnú ochranu. V centre Tunisu sa v stredu večer po masakre konala demonštrácia a jej účastníci volali heslo Slobodné Tunisko, preč s teroristami.

Premiér Síd vyhlásil, že Tunisko vstúpilo do „vojny proti terorizmu“. „Budeme im bez milosti vzdorovať do úplného konca. Zvíťazí demokracia a my prežijeme,“ povedal.

Ministerstvo zahraničia SR odsúdilo útok

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dôrazne odsudzuje teroristický útok v Tunisku, pri ktorom prišli o život dve desiatky osôb z rôznych krajín a mnohí ďalší boli zranení. „Tento odsúdeniahodný akt opovrhuje základným právom na ľudský život. Slovenská republika podporuje tuniský ľud a jeho politických predstaviteľov v ich úsilí o nastolenie tolerancie a demokracie, ktoré potvrdili v ostatných voľbách a veríme, že sa nedajú zastrašiť,“ uvádza sa v stanovisku rezortu diplomacie, o ktorom agentúru SITA informoval Tlačový odbor MZVaEZ SR. Ministerstvo zahraničných vecí ubezpečuje medzinárodné spoločenstvo, že v spolupráci s ním bude aj naďalej bojovať proti každej forme terorizmu a vyjadruje sústrasť príbuzným a blízkym obetí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Tunisko #múzeum #islamisti