Západní spojenci sa vyhýbajú Rusku pri oslavách výročia konca vojny

Pred vyše sedemdesiatimi rokmi bojovali spolu proti nacistickému Nemecku. A dnes sa Rusko chystá okázalo osláviť víťazstvo bez svojich vtedajších západných spojencov. Je to dôsledok priepasti, ktorá ich oddeľuje pre ukrajinskú krízu, konštatuje agentúra AFP.

22.03.2015 15:57 , aktualizované: 22:34
debata (1)

Vojenská prehliadka 9. mája v Moskve má nielen pre prezidenta Vladimira Putina, ale aj pre väčšinu Rusov veľký význam. Ako však pripomína francúzska agentúra, zoznam prítomných, a najmä neprítomných, zahraničných hostí ukazuje, ako sa zhoršili vzťahy medzi Ruskom a Západom. Ešte pred necelým rokom pritom spoločne slávili na plážach Normandie 70. výročie vylodenia spojencov vo Francúzsku.

Kremeľ môže rátať s najvyššími predstaviteľmi Číny, Česka a KĽDR. Očakávaní sú aj grécky premiér Alexis Tsipras a šéfovia štátov a vlád Indie, Juhoafrickej republiky, Mongolska, Vietnamu.

Francúzsky prezident François Hollande, ako aj britský premiér David Cameron odkázali do Moskvy, že sa nezúčastnia na vojenskej prehliadke. Nepricestuje ani prezident USA Barack Obama. O podobnej ceste v máji do Ruska sa vraj nikdy ani nehovorilo v Bielom dome. Nemecká kancelárka Angela Merkelová diplomaticky oznámila, že pricestuje do Moskvy, ale deň po vojenskej prehliadke a položí kyticu na pamiatku obetí vojny. Poľsko uskutoční vlastnú ceremóniu. Z celkovo 68 pozvaných svetových lídrov odpovedalo na pozvanie zatiaľ 26.

„Pre západných najvyšších predstaviteľov by účasť na oslavách 9. mája v Moskve prostredníctvom spomienok na druhú svetovú vojnu dodala legitimitu súčasnej politike Kremľu,“ špekuluje analytička Lilia Ševcovová rovnako ako viacerí jej kolegovia na Západe. Iní zase pripomínajú, že ide skôr o úctu k miliónom obetí ako o politiku, ktorú niektorí politici zneužívajú na dosiahnutie vlastných cieľov.

Kremeľ rozsah a význam neúčasti 9. mája nedramatizuje. Pripomína, že väčšina krajín sveta chápe, akú významnú úlohu hralo Rusko pri páde nacizmu.

Počas tohtoročných osláv vyznamenajú všetkých 2,5 milióna veteránov, ktorí ešte žijú, a na vojenskej prehliadke pred Kremľom budú pochodovať vojaci z desiatich krajín. Zdržanlivosť západných krajín voči oslavám v Moskve vyvoláva nielen u väčšiny Rusov negatívne emócie. Rusi v tom vidia hlavne nedostatok rešpektu.

„Dúfajú, že potrestajú Rusko a poprú smrť 27 miliónov sovietskych občanov,“ myslí si Vladimir Jevsejev, riaditeľ Strediska politických štúdií v Moskve. „Je problémom Baracka Obamu, že nepríde. Svet nezávisí od jeho dobrej vôle,“ povedal.

Alexandr Baunov z moskovského Carnegieho centra si myslí, že niektorí západní politici „si nemôžu dovoliť účasť na vojenskej prehliadke a pozerať sa na pochodujúcich ruských vojakov“. Narážal pritom na „návrat Krymu do vlasti“ a ruskú vojenskú pomoc odporcom ukrajinskej vládnej moci v Kyjeve.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miroslav Lajčák #František Šebej #kríza na Ukrajine