Veľký Cyril zneužíval malých chlapcov. Polícia mlčala

Britskí politici a polícia chceli pochovať pedofilný škandál. Po rokoch však možno aspoň časť pravdy vyjde najavo. Známy britský liberálny politik Cyril Smith zneužíval dospievajúcich chlapcov. Prvý raz o tom už v roku 1979 napísal magazín Rochdale Alternative Press. Smith, ktorý zomrel v roku 2010, bol však významnou postavou britskej politickej scény. Viaceré stopy teraz svedčia o tom, že polícia a elity chránili Smitha pred stíhaním. Je tiež pravdepodobné, že politik mohol byť súčasťou väčšej skupiny pedofilov, ktorí pochádzali z "lepších“ kruhov spoločnosti. Preto sa vyhli problémom so zákonom.

23.03.2015 10:00
debata (63)
Britský liberálny poslanec Cyril Smith roky... Foto: SITA/AP
Britain Child Abuse, smith Britský liberálny poslanec Cyril Smith roky zneužíval malých chlapcov. Zároveň využíval vplyv na vysokých miestach, aby svoje zločiny zahladil. Smith na snímke z roku 1986. Poslanec bol pravdepodobne aj členom väčšej pedofilnej skupiny.

Rozmotávanie prípadu

Smitha prezývali Veľký Cyril, lebo vážil takmer 200 kilogramov. "Príbeh o jeho správaní bol dlho pochovaný, nezmizol však. Nakoniec Smitha odhalili po jeho smrti. Ukázalo sa, že pravidelne zneužíval deti v miestnych sirotincoch. Pomáhalo mu, že mal významnú verejnú pozíciu,“ komentoval pre Pravdu škandál Bill Jones, politológ z Liverpool Hope University.

Teraz vyšetrovatelia konečne postupne rozmotávajú nitky prípadu. Malo by sa ukázať, kam až siahala Smithova moc a čo si mohol dovoliť. Ale aj to, kto sa na pedofilnej afére podieľal. "V súčasnosti indície nasvedčujú, že Smith a ďalší poslanci mohli byť súčasťou pedofilného gangu. Ukazuje sa tiež, že londýnsku Metropolitnú políciu mohol vo vyšetrovaní zastaviť tlak z najvyšších miest,“ vysvetľuje Jones.

"Už predtým sa objavili správy o možnom zametaní škandálu pod koberec. Teraz sa však zdá, že aféra nezmizne. Bývalí policajti vypovedajú, že vyšetrovanie náhle zastavili v 80. rokoch, napriek dosiahnutému pokroku. Niektorí naznačujú, že dôvodom bol zásah Petra Morrisona, osobného poradcu premiérky Margaret Thatcherovej, o ktorom vyšlo najavo, že bol tiež pedofil,“ uviedol odborník na históriu britskej politiky.

Vyšetrovanie sa teraz sústredí práve na to, prečo polícia mlčala a kto na ňu vyvíjal tlak. Viacerí svedkovia, ktorí v minulosti poukazovali na Smithov škandál, vyhlásili, že britskej spravodlivosti už neveria. Politika podľa zverejnených informácií dokonca v 80. rokoch prichytili v aute s pedofilnými videami. Polícia v Northamptonshire však od prípadu dala ruky preč. Vraj na pokyn zhora.

"Ak Cyrila Smitha zastavili a polícia v Northamptonshire ho zatkla, chcem vedieť, kto to urobil. A chcem pochopiť, prečo ho prepustili,“ uviedol pre denník Independent šéf polície v Northamptonshire Steve Lingley. Televízia BBC zase uviedla, že Scotland Yard zastavil utajené vyšetrovanie Smitha. Napriek tomu, že polícia nazhromaždila fotografie a nahrávky mužov, ktorí mali v jednom londýnskom byte zneužívať tínedžerov. Informáciami sa zaoberá nezávislá policajná komisia pre posúdenie sťažností.

Smith patril k Liberálnej starne, ktorá sa neskôr spojila so sociálnymi demokratmi. Vznikli Liberálni demokrati. V súčasnosti sú aj vo vláde. Už 7. mája sa v Británii konajú voľby. Hoci je pravdepodobné, že o správaní Smitha minimálne vedelo mnoho vysokopostavených politikov, predsa už odvtedy prešiel istý čas. Jones si preto myslí, že škandál priamo neovplyvní kampaň ani voľby.

Nedôvera v politiku

"Malo by to dosah, keby sa ukázalo, že niekto, kto je stále vo významnej pozícii, je do aféry nejako zapojený,“ myslí si politológ "Nepokladám to za príliš pravdepodobné. Ale počas volieb sa všetci snažia vyhrabať na protivníkov nejakú špinu, takže uvidíme, čoho sa dočkáme,“ vyhlásil Jones.

Britský expert na spojenie zločinu a politiky Simon Winlow z univerzity v Teesside však vidí ešte aj iný dôvod, prečo škandál asi príliš neovplyvní rozhodovanie voličov. "Viera v politický systém a politické strany je na historickom minime. Nikdy predtým neboli britskí voliči tak odstrihnutí od parlamentnej politiky. Veľká časť obyvateľstva verí, že systém je úplne skorumpovaný. Výsledkom je kultúra hlbokého cynizmu,“ povedal pre Pravdu Winlow.

"Ľudia by mali na príbeh pedofilného škandálu, s ktorým súvisí korupcia, reagovať snahou o zmenu nastavených pravidiel. Namiesto toho sú len cynickí a znechutení. Hovoria si, že presne toto očakávali. Viete, čo by Britov skutočne šokovalo? Keby zistili, že ich politickí zástupcova neúnavne pracujú v prospech verejnosti,“ uviedol Winlow.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #škandál #pedofília #politik