Päťročný Ashya, ktorý sa liečil aj v Česku, vraj už nemá rakovinu

Päťročný britský chlapec Ashya King, ktorý sa vlani liečil aj v pražskom protónovom centre, už nemá rakovinu. V rozhovore pre britský denník The Sun to uviedli jeho rodičia. Rodina teraz žije v Španielsku a malý Ashya vraj opäť začal hovoriť a rád sa hrá so svojimi bratmi a sestrami v parku, povedal jeho otec Brett King.

23.03.2015 09:40
Ashya King Foto: ,
Ashya King v pražskej nemocnici.
debata (4)

Prípad vyvolal vlani v lete veľkú mediálnu pozornosť. Britskí lekári zistili, že Ashya trpí nádorovým ochorením mozgu a niekoľkokrát ho operovali. Potom však údajne jeho rodičom oznámili, že pre neho už viac urobiť nemôžu.

Avšak Kingovci sa nemienili vzdať a odviezli chlapca bez vedomia lekárov do Španielska, kde vraj chceli predať rekreačnú nehnuteľnosť, aby mali peniaze na liečenie. V Británii však na rodičov chorého chlapca vydali zatykač kvôli zanedbaniu starostlivosti a niekoľko dní strávili vo väzbe.

Brett a Naghemeh Kingovci, rodičia malého Ashyu... Foto: SITA/AP, Miguel Angel Morenatti
rodičia, Ashya King, tumor, rakovina mozgu, Španielsko Brett a Naghemeh Kingovci, rodičia malého Ashyu Kinga.

Brett King vtedy svoje počínanie vysvetlil vo videonahrávke, ktorú umiestnil na internet. Uviedol v nej okrem iného, ​​že britský štátny zdravotný systém vraj synovi nebol schopný zabezpečiť liečbu, ktorú požadovali. Manželia preto dúfali, že sa im podarí dostať dieťa na takéto liečenie do Českej republiky. To sa im nakoniec podarilo a chlapec vlani v septembri a októbri absolvoval v pražskom protónovom centre 30 ožarovaní.

Na posledných snímkach Ashyovho mozgu neboli „žiadne stopy“ po nádore, povedal teraz Brett King. „Sú to neuveriteľne skvelé správy, sme absolútne nadšení. Ospravedlňuje to všetko, čím sme si prešli,“ dodal chlapcov otec.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #rakovina #Ashya King