Ruských Židov pobúril zraz krajnej pravice v Petrohrade

Federácia židovských obcí v Rusku v pondelok vyjadrila "krajné znepokojenie a údiv" nad tým, že sa v nedeľu v Petrohrade, ktorý za vojny okúsil hrôzy fašistického obliehania, smel odohrať zraz európskych neonacistov, usporiadaný pod pláštikom fóra ruských konzervatívcov a vlastencov. Hovorca Kremľa v pondelok odmietol akciu v rodnom meste prezidenta Vladimira Putina komentovať, o negatívnych ohlasoch bol však vraj šéf štátu informovaný.

23.03.2015 14:35
stop nacizmu, antinacisti, antifašiti, Rusko,... Foto: ,
Ruskí antifašistickí demonštranti.
debata

Vyhlásenie židovskej federácie pripomenulo, že v okolí Petrohradu sa nachádzajú najsevernejšie položené miesta, kde nacisti vraždili Židov.

Rokovania ultranacionalis­tických a extrémistických spolkov, ktorých činnosť by v Rusku mala byť podľa federácie zakázaná, predstavovalo „tanec na hroboch obetí nacizmu“. A to ešte v čase, keď sa krajina chystá s mimoriadnou pompou osláviť 70. výročie víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne.

Účastníkov fóra v jednom z luxusných hotelov chránila pred demonštrantmi-antifašistami ruská polícia, ktorá niekoľko aktivistov zatkla.

Spoluorganizátorom podujatia bola strana Vlasť (Rodina), ktorá sa svojho času označovala za „Putinovu politickú políciu“ a ktorej niekdajší šéf Dmitrij Rogozin má ako podpredseda ruskej vlády na starosti okrem iného kozmický program či zbrojenie.

Na petrohradskom fóre sa podľa tlače hlavne rozoberalo, akú hrozbu pre Rusko a Európu predstavujú Spojené štáty, ako aj gayovia a lesbičky. Médiá si však hlavne všímali výskyt kontroverzných postáv, ako je šéf neonacistickej Národnodemokra­tickej strany Nemecka (NPD) Udo Voigt, ktorý sa otvorene hlási k odkazu Adolfa Hitlera a k obnove Nemecka v predvojnových hraniciach, čo však znamená vznášanie nároku na ruskú enklávu okolo Kaliningradu. Voigt bol vlani zvolený za poslanca Európskeho parlamentu.

Na nedeľnom fóre sa podľa usporiadateľov zúčastnili štyri stovky ľudí z 15 krajín, vrátane krajne pravicových zoskupení nielen z Nemecka, ale aj Bulharska, Grécka, Talianska či Srbska. Kvôli tomu naopak odriekol účasť napríklad francúzsky Národný front či maďarský Jobbik. Všetky ale s Kremľom podľa tlače spája odpor voči západným sankciám proti Rusku a financovaniu v podobe výhodných ruských pôžičiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #židia #Petrohrad #Nacisti #nacizmus #neonacizmus