Americkí poslanci vyzvali Obamu, aby poskytol zbrane Ukrajine

Americká Snemovňa reprezentantov v pondelok schválila uznesenie vyzývajúce prezidenta USA Baracka Obamu, aby umožnil dodávky zbraní na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AP. Americká podpora Ukrajine je zatiaľ obmedzená na diplomatickú pomoc a dodávky podporného vojenského materiálu, nie však zbraní.

24.03.2015 07:24
Barack Obama Foto:
Barack Obama
debata (35)

Za rezolúciu zdvihlo ruku 348 poslancov, 48 bolo proti. Snemovňa reprezentantov má dohromady 435 členov.

Predstavitelia americkej diplomacie tvrdia, že činitelia Obamovej administratívy o poskytnutí vojenskej pomoci v podobe smrtonosných zbraní diskutujú. Čakajú však na to, či budú dodržiavané dohody z Minska, dohodnuté v februári, podľa ktorých má na východe Ukrajiny platiť prímerie.

USA dodali Ukrajine vojenskú pomoc už skôr, napríklad radary proti mínometným strelám alebo okuliare na nočné videnie. Mnoho republikánskych aj demokratických zástupcov v Kongrese je za to, aby Spojené štáty poskytli Ukrajine v rámci boja proti proruským separatistom tiež smrtonosné zbrane.

Právna cesta na dodávky zbraní z USA už existuje. Vlani v decembri americký Kongres schválil právny predpis, ktorý umožňuje zbrojné dodávky na Ukrajinu. Obama síce tento zákon podpísal, naďalej však môže rozhodnúť, či zbrane skutočne Ukrajine poskytne.

Niektorí spojenci USA zo Severoatlantickej aliancie, predovšetkým Nemecko a Francúzsko, sú proti dodávke zbraní na Ukrajinu. Obávajú sa eskalácie konfliktu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Barack Obama #Poslanecká snemovňa #Ukrajina #kríza na Ukrajine