Britskí zákonodarcovia volajú po posilnení britskej armády

Británia musí zvýšiť vojenský rozpočet a rýchlo obnoviť svoje vojenské prostriedky, od ktorých upustila po ukončení studenej vojny, uviedol v utorok branný výbor britského parlamentu. Podľa zákonodarcov si to vyžadujú nové silnejúce hrozby vo svete, predovšetkým zo strany Ruska a islamistov.

24.03.2015 10:30
debata (7)

„Svet je teraz najnebezpečnejší a najnestabilnejší od konca studenej vojny. Súčasné obranné prostriedky Británie sú však voči tejto novej situácii nedostatočné,“ uviedol výbor vo vyhlásení. Odporúča zvýšiť vojenský rozpočet a financovať nové vyzbrojenie armády.

Ako odstrašujúce zbrane voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi po obsadení ukrajinského Krymu Ruskom Británia potrebuje nielen jadrovú silu, ale aj dostatok moderných tankov, vojenských plavidiel a bojových lietadiel, uviedli poslanci.

Táto výzbroj je podľa nich potrebná aj voči silnejúcim islamistickým hnutiam ako Boko Haram a Islamský štát.

Výbor zdôraznil, že Británia by mala dodržať svoj minuloročný sľub v rámci NATO, že zvýši vojenský rozpočet na dve percentá svojho hrubého domáceho produktu. Ani táto úroveň však nebude podľa autorov vyhlásenia stačiť na dostatočné zabezpečenie vojenskej obrany Británie.

Zákonodarcovia tiež poukázali na nedostatočnú obrannú schopnosť Severoatlantickej aliancie. Tej by podľa nich trvalo rozmiestnenie 150-tisíc vojakov šesť mesiacov, zatiaľ čo Rusku len 72 hodín.

NATO nedávno oznámilo, že jeho nová sila rýchlej reakcie v Európe bude schopná rozmiestniť 5-tisíc mužov do 48 hodín. Táto sila, o ktorej sa rozhodlo vlani v septembri v reakcii predovšetkým na novú ruskú hrozbu, však bude operatívna najskôr v roku 2016.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #armáda