Pád lietadla vo Francúzsku podľa úradov nikto neprežil

Na juhu francúzskych Álp, medzi obcami Digne-les-Bains a Barcelonnette, neďaleko Talianska, sa v utorok zrútilo lietadlo typu Airbus A320. Nehodu podľa francúzskych úradov nikto zo 144 cestujúcich a šiestich členov posádky neprežil. Havarovaný stroj spoločnosti Germanwings, filiálky nemeckých aeroliniek Lufthansa, mieril z Barcelony do Düsseldorfu.

24.03.2015 11:52 , aktualizované: 23:25
havária, trosky, Alpy, lietadlo, Germanwings Foto:
Záber urobený z vysielania jednej z francúzskych televízií ukazuje záchranárov a trosky lietadla spoločnosti Germanwings Airbus 320, ktorá sa zrútilo vo francúzskych Alpách.
debata

„Nikto neprežil,“ oznámil francúzsky štátny tajomník pre dopravu Alain Vidalies. Jeho slová potvrdila aj polícia operujúca v mieste nešťastia. Podľa nej potrvá niekoľko dní, kým budú nájdené všetky obete. Telá obetí a trosky stroja sú podľa záberov postupne zverejňovaných francúzskymi médiami rozosiate v ťažkom horskom teréne. Je z nich zrejmé, že sa lietadlo rozbil na malé kusy.

„Hrôza. Lietadlo je úplne zničené. Smútok. Strašné výjavy v tejto horskej krajine. Neostávalo nič, len trosky a telá,“ napísal na Twitteri poslanec Christophe Castaner, ktorý letel vrtuľníkom nad miestom nešťastia spolu s ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom.

Ten informoval o náleze jednej z čiernych skriniek niekoľko hodín po nehode. Jej dáta budú čo najskôr zanalyzované, aby mohlo vyšetrovanie rýchlo napredovať, povedal Cazeneuve novinárom.

Fotografie trosiek lietadla

Zasahujúci záchrannej čaty najprv budú zbierať telá mŕtvych a potom trosky lietadla. V oblasti operuje 300 policajtov a vyše 360 hasičov. Nad ňou prelietava desiatka vrtuľníkov.

Jednou z obetí je 54-ročný basbarytonový operný spevák Oleg Bryjak, potvrdila jeho domovská scéna Nemecká porýnska opera v Düsseldorfe.

Bryjak sa vracal z vystúpenia v barcelonskom divadle Gran Teatre del Liceu, kde sa predstavil v úlohe Albericha z opery Siegfried Richarda Wagnera. Düsseldorfská opera bola jeho domovskú scénou od sezóny 1996/1997.

Práve barcelonské divadlo oznámilo, že na palube bola tiež nemecká speváčka Maria Radnerová so svojím manželom a malým dieťaťom.

Starosta severošpanielského mestečka Jaca uviedol, že pri nehode zomrela aj so svojím sedemmesačným synom Marina Bandresová pochádzajúca z tejto obce a žijúca v Británii. Na palube bol podľa agentúry AP napríklad aj riaditeľ malej španielskej firmy Carles Milla, ktorý mal namierené na veľtrh potravinárskych technológií v Kolíne nad Rýnom, a dvaja zamestnanci barcelonskej veľtržnej organizácie.

Mnoho obetí podľa francúzskeho prezidenta François Hollanda Hollanda asi pochádza z Nemecka a ďalší zo Španielska a asi aj Turecka. Podľa vládnych zdrojov z Madridu bolo na palube 45 Španielov. Na palube bolo tiež 16 študentov a dve učiteľky z gymnázia v západonemeckom meste Haltern am See. S odvolaním sa na hovorcu radnice o tom informovali nemecké médiá.

Študenti a učiteľky Gymnázia Josepha Königa vo Vestfálsku Haltern, asi 50 kilometrov severovýchodne od Düsseldorfu, sa vracali z týždenného výmenného pobytu na partnerskej škole v Llinars del Vallés neďaleko Barcelony. Žiaci navštevovali 10. triedu, mali teda zhruba okolo 16 rokov.

Hovorca mesta Haltern uviedol, že ešte čakajú na oficiálne potvrdenie nemeckého ministerstva zahraničia. „Bohužiaľ sa od pádu žiaden zo študentov ani učiteľov neohlásil telefónom ani SMS, čo nie je dobré znamenie,“ dodal.

Škola v spolupráci s úradmi už vraj vytvorila krízový štáb, zriadila aj informačnú linku pre príbuzných i spolužiakov. Príbuzní cestujúcich havarovaného letu môžu v budove gymnázia vyhľadať pomoc psychológa. Pred budovou gymnázia sa začali objavovať prvé kvety a sviečky. Podľa spoločnosti Germanwings bolo na palube lietadla podľa predbežných informácií celkom 67 nemeckých občanov.

Francúzska záchranná helikoptéra lieta nad... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
Germanwings, Alpy, vrtuľník Francúzska záchranná helikoptéra lieta nad Alpami počas záchrannej operácie - vo francúzskych Alpách sa zrútilo lietadlo Airbus A320 spoločnosti Germanwings.

Francúzsky prezident sa zišiel v Paríži so španielskym kráľom, ktorý prišiel na návštevu Francúzska, ale kvôli tragédii ju predčasne ukončil a odletel do vlasti. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu navštívi miesto havárie lietadla. O príčinách nehody odmietla špekulovať, na vyšetrovanie sa podľa nej budú podieľať nemecké, francúzske a španielske úrady.

Prvá fotografia z miesta havárie, kde sú trosky lietadla

„V uplynulých hodinách som telefonovala s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom aj so španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Dohodli sme sa, že si naše krajiny pomôžu všetkými možnými spôsobmi, aby sme odhalili príčiny tejto katastrofy a aby sme podporili sily na mieste nehody aj na letiskách,“ povedala kancelárka novinárom.

Na miesto nehody podľa Merkelovej odcestujú ministri zahraničia a dopravy Frank-Walter Steinmeier a Alexander Dobrindt. „Ja tam pôjdem zajtra (v stredu), aby som si sama vytvorila obraz a mohla si pohovoriť s ľuďmi na mieste,“ dodala kancelárka.

Merkelová tiež vyhlásila, že ju správa o zrútení lietadla šokovala. Vyjadrila svoju sústrasť pozostalým obetí nehody a prisľúbila im podporu. O tom, koľko nemeckých občanov bolo na palube lietadla, sa nezmienila.

Nemecké ministerstvo zahraničia zriadilo krízový štáb a zriadilo osobitnú telefónnu linku pre príbuzných pasažierov osudného letu 4U9525. Podobné opatrenia na francúzskej strane oznámil premiér Manuel Valls. Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že Berlín je v úzkom kontakte s francúzskymi úradmi.

zväčšiť Informačná tabuľa na letisku v Düsseldorfe, kde... Foto: Reuters, INA FASSBENDER
Germanwings, informačná tabuľa, letisko Düsseldorf Informačná tabuľa na letisku v Düsseldorfe, kde mal let 4U 9525 spoločnosti Germanwings pristáť.

Lietadlo vzlietlo z Barcelony asi o 10.00 a z radarov sa stratilo nad Francúzskom okolo 11.00 krátko po vyslaní núdzového signálu, keď sa podľa odborníkov nachádzalo v nezvyčajne malej výške asi sto kilometrov severne od Cannes. Posádku tvorili dvaja piloti a štyri letušky, spresnili francúzske médiá.

Lufthansa a spoločnosť Germanwings vydali spoločné vyhlásenie k tragickej nehode lietadla:

S ľútosťou potvrdzujeme, že lietadlo 4U9525 na ceste z Barcelony do Düsseldorfu sa zrútilo nad francúzskymi Alpami. Išlo o lietadlo typu Airbus A320. Na palube bolo 144 pasažierov a 6 členov posádky. Lufthansa a Germanwings zriadili bezplatnú krízovú linku 0800 11 33 55 77 určenú pre členov rodín cestujúcich. Všetci zamestnanci a spolupracovníci Germanwings a Lufthansa vyjadrujú najhlbšiu sústrasť a modlitbami sú s rodinami, priateľmi cestujúcich a členov posádky. (Celé vyhlásenie si môžete prečítať na oficiálnej stránke spoločnosti Germanwings)

Stroj po vzlete z Barcelony o 10.01, teda s oneskorením 26 minút, mieril k západným Alpám oblúkom cez Stredozemné more. Do cieľa mal doraziť o 11.55. Strácať výšku začal podľa francúzskych médií zhruba po tom, čo sa dostal nad francúzske územie. O 10.31 lietadlo bolo západne od Toulonu ešte vo výške 11 600 metrov, ale riadenie letovej prevádzky už s ním stratilo rádiové spojenie. O minútu neskôr už lietadlo stratilo 300 metrov, o 10.35 bolo na 7600 metroch a o 10.40 na 2700 metroch. To už sa nebezpečne približovalo k horským hrebeňom a potom narazilo do horského svahu. Letecká spoločnosť Germanwings stratila so strojom kontakt v 10.53.

Francúzske generálne riaditeľstvo pre civilnú dopravu oznámilo, že miestne oddelenie riadenia leteckej prevádzky vyhlásilo poplach o 10.47. Pôvodne sa tvrdilo, že to bola posádka stroja, ktorá vyslala núdzový signál.

Podľa miestneho dedinčana, ktorého cituje denník Le Parisien, lietadlo klesalo pozvoľna. Aj keď bolo v nezvyčajne nízkej výške, nevystrašilo ho to, pretože sa z neho nedymilo. Predpokladal, že sa stroj opäť zdvihne.

Podľa inej svedkyne začuli miestni obyvatelia pri náraze zahrmenie, ktoré im pripomenulo detonáciu dynamitu pri umelom vyvolávaní lavíny, aj keď o niečo silnejšiu. Že sa stalo nešťastie, im došlo podľa stĺpu dymu, vznášajúceho sa nad miestom katastrofy.

Airbus A 320 nemeckej spoločnosti Germanwings... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
airbus, Germanwings Airbus A 320 nemeckej spoločnosti Germanwings na archívnej fotografii z októbra 2014.

Šéf Lufthansy Carsten Spohr na Twitteri uviedol, že potvrdenie tragédie bude znamenať „čierny deň nemeckého letectva“.

Zrútený Airbus A320 je podľa agentúry DPA jedným z najstarších spoločnosti Germanwings. Prvý diaľkový let absolvoval v novembri 1990, vo februári nasledujúceho roka ho podľa portálu Airfleets.net prevzala Lufthansa.

Tragédia je od roku 2000 piatou nehodou tohto typu stroja vo svete s viac než stovkou obetí. Ide o najvážnejšie letecké nešťastie vo Francúzsku od júla 2000, keď sa pri štarte z parížskeho letiska Roissy zrútilo nadzukové dopravné lietadlo Concorde. V jeho troskách zahynulo 113 ľudí. Tragédia urýchlila zamýšľané stiahnutie týchto lietadiel z prevádzky.

Spoločnosť Germanwings zatiaľ nechce špekulovať o príčine nehody lietadla

Aerolinky Germanwings zatiaľ nechcú špekulovať o príčine nehody Airbusu A320, ktoré sa v utorok zrútilo nad južným Francúzskom, lietadlo krátko po dosiahnutí riadnej letovej výšky začalo prudko klesať. Klesajúci let trval osem minút, následne sa stroj stratil z radarov, krátko potom havaroval. Aerolinky zatiaľ nie sú schopné povedať, či pilot zahájil zostupný manéver vedome alebo neúmyselne. Pilot pracoval pre Germanwings 11 rokov a mal nalietaných viac ako 6 000 letových hodín. Zástupcovia aeroliniek odmietli špekulácie o zlom technickom stave lietadla, ktoré patrí k najbezpečnejším typom. Lietadlo prešlo rutinnou kontrolou v pondelok priamo v Düsseldorfe a generálnou kontrolou v lete 2014, čo je v súlade s bezpečnostnými predpismi.

Firma zatiaľ nezverejnila národnosti cestujúcich, ktorí boli na palube lietadla. Urobí tak až po tom, čo informuje pozostalých všetkých obetí. Zástupcovia aeroliniek iba uviedli, že lietadlom cestovalo 67 Nemcov. Germanwings nemajú v pláne kvôli tragédii obmedziť prevádzku svojich lietadiel. Všetky spoje by mali naďalej lietať podľa pravidelných letových poriadkov.

Letecká spoločnosť zrušila mnoho letov, chýbaju jej posádky

Germanwings zrušila po nešťastí údajne desiatky letov. Niektorí jej zamestnanci po katastrofe nenastúpili do služby, informovala materská spoločnosť Lufthansa.

Členovia posádok vraj nenastúpili do práce z osobných dôvodov. Nie je známe, koľkých zamestnancov sa to týka. Podľa talianskej agentúry ANSA zrušili Germanwings v Európe okolo 30 letov, pretože členovia posádok odmietli letieť, a posádky sú tak nekompletné.

Niekoľko plánovaných letov od popoludnia nevzlietlo napríklad z letiska v Düsseldorfe, kde malo pristáť havarované lietadlo. Neuskutočnili sa napríklad plánované lety do Paríža, Hamburgu, Londýna, Madridu a Štokholmu. Tiež v Kolíne nad Rýnom sa zrušili lety Germanwings do Londýna, Milána a Zürichu.

Podľa nemeckého serveru Spiegel Online odmietajú niektorí piloti nastúpiť do služby zjavne kvôli skutočnosti, že havarované lietadlo bolo v pondelok v Düsseldorfe na niekoľko hodín odstavené kvôli technickému problému na dvierkach čelného podvozku. Lufthansa však tvrdí, že problém bol už v pondelok dopoludnia odstránený.

Ľudia na düsseldorfskom letisku sú zdesení a v slzách

Otrasených ľudí čakajúcich na svojich blízkych z lietadla ovládli na düsseldorfskom letisku zdesenie a slzy. Pokúšajú sa im pomôcť psychológovia a lekári, informuje agentúra DPA.

Zhruba 20 ľudí čakalo v zóne príletov düsseldorfského letiska, keď sa ich tešenie na prílet ich milovaných z Barcelony premenilo na strašné zdesenie. Plačúcu a vzlykajúcu ženu musel podopierať pomocník a rýchlo ju odvádzal do uzavretého priestoru, opisuje DPA situáciu na cieľovom letisku letu 4U 9525.

Na nemeckom letisku sa narýchlo vydalo 15 expertov na núdzovú duševnú starostlivosť. Sanitka s nimi prišla okolo 14.00. O postih­nutých sa starajú vo VIP priestore, kde ich pred zrakmi zvedavcov chráni narýchlo postavená stena. Letisko zriadilo krízový štáb.

Neustále museli prichádzajúcich príbuzných odvádzať do uzavretého priestoru a pomáhať im v „pravdepodobne najčernejšej hodine ich života“, povedal hovorca letiska Thomas Kötter. Zdesenie sa zračí aj v tvárach ostatných ľudí na letisku. „Na trase z Barcelony do Düsseldorfu s Germanwings som tiež často lietala. Tu sa nedostáva slov. Je to strašné,“ hovorí Jutta Lüdtkeová-Enkingová z Düsseldorfu, ktorá čaká na prílet svojich sestier z Mallorky. „Teraz kontaktujeme ostatných príbuzných,“ hovorí hovorca materskej leteckej spoločnosti Lufthansa. „Je to čierny deň pre letectvo,“ dodal.

Rodiny cestujúcich sa dozvedeli správu o... Foto: SITA, Emilio Morenatti
lietadlo, havária, francúzsko, pozostalí Rodiny cestujúcich sa dozvedeli správu o havárii priamo na letisku v Barcelone, kam pôvodne malo lietadlo namierené.

Prehľad najtragickejších nehôd lietadiel Airbus A320

Výber nehôd lietadiel typu Airbus A320 s viac ako 100 obeťami:

23. august 2000 – Airbus A320 spoločnosti Gulf Air so 143 ľuďmi na palube sa zrútil do Perského zálivu pri Bahrajne. Nikto neprežil.

3. máj 2006 – Krátko pred pristátím v ruskom Adlere pri Soči sa do Čierneho mora zrútil Airbus A320 arménskych aerolinii Armavia so 113 osobami na palube. Haváriu nikto neprežil.

17. júl 2007 – Airbus A320 brazílskej spoločnosti TAM havaroval pri pristávacom manévri na letisku v Sao Paule. Pri najhoršom leteckom nešťastí v dejinách Latinskej Ameriky zahynulo všetkých 187 ľudí na palube a 12 ľudí na zemi.

28. december 2014 – Lietadlo A320 spoločnosti Indonesia AirAsia, ktoré letelo z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru sa zrútilo so 162 ľuďmi na palube v jávskom mori. Po osude lietadla sa dlho pátralo a Indonézia odvolala pátranie po zostávajúcich obetiach nehody až 18. marca. Doteraz sa našlo vyše 100 tiel.

24. marec 2015 – Na juhu francúzskych Álp sa zrútilo lietadlo Airbus A320. Správu francúzskych médií potvrdil prezident François Hollande, podľa ktorého nikto zo 148 osôb na palube zrejme neprežil. Havarovaný stroj podľa médií patril spoločnosti Germanwings, filiálke nemeckých aeroliniek Lufthansa a mieril z Barcelony do Düsseldorfu.

Vizitka Airbusu A320, ktorý sa v utorok zrútil na juhu francúzskych Álp

Airbus A320 Germanwings Foto: Reuters, STRINGER
FRANCE-CRASH/AIRBUS-LUFTHANSA Airbus A320 Germanwings

Charakteristika: Civilné dopravné lietadlo pre krátke a stredné trate vyrábané spoločnosťou Airbus. A320 sa stal základom pre celú skupinu verzií s rovnakou konštrukciou, ale rozdielnou kapacitou – menšie A318 a A319 a väčšie A321.

Prvý vzlet: marec 1988

Dĺžka: 37,57 metra

Výška: 11,76 metra

Rozpätie krídel: 35,8 metra

Typická kapacita: 150 (v prípade A321 maximálne 185)

Posádka: dvaja piloti

Počet a typ motorov: dva motory V2500-A5 alebo CFM56–5B

Kapacita nádrží: 27 200 litrov

Dolet: 6 100 kilometrov

Najvyššia rýchlosť: 0,82 Mach (približne 870 km / h)

Maximálna vzletová hmotnosť: 78 ton

Počet dodaných lietadiel: 3 889 kusov (6 452 kusov celej „rodiny“ A320)

Registrované objednávky: 3 660 kusov (6 191 kusov celej „rodiny“ A320)

Prevádzkovatelia: väčšina svetových aeroliniek

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lietadlo #let #zrútenie #Airbus #Germanwings