Francúzski záchranári vyzdvihli prvé pozostatky obetí havárie airbusu

Francúzski záchranári začali v stredu popoludní vyzdvihovať pomocou vrtuľníkov prvé pozostatky 150 obetí havárie, oznámila francúzska strana.

25.03.2015 07:30 , aktualizované: 20:59
Germanwings, letecké nešťastie, záchranári,... Foto: ,
Záchranári prehľadávajú miesto nešťastia.
debata (66)

Ide o komplikovanú operáciu, pretože pri náraze stroja do hôr bolo veľa tiel roztrhaných na kusy. Zábery z miesta nešťastia ukazujú, že aj trosky lietadla sa budú zbierať po malých kúskoch.

V mieste operuje 300 policajtov, 380 hasičov a 15 vrtuľníkov. Priamo medzi troskami sa na príkrom svahu pohybovalo tiež sedem francúzskych vyšetrovateľov, ku ktorým sa pripojili traja nemeckí experti.

Zoznam obetí havarovaného airbusu podľa národností

Havária lietadla spoločnosti Germanwings si vyžiadala obete skoro dvoch desiatok národností. Agentúra AP uvádza dosiaľ známy zoznam cestujúcich, ktorý ale komplikuje okolnosť, že mnoho cestujúcich malo dvojité občianstvo. Neodzrkadľuje pohlavie osôb, ktoré sú uvedené v mužskom rode.

  • 72 Nemcov, potvrdených spoločnosťou Germanwings.
  • 35 Španielov, podľa Germanwings; podľa Španielska ich mohlo byť až 51.
  • 3 Briti, potvrdili britské úrady, podľa ktorých ich ale mohlo byť aj viac. Spoločnosť Germanwings potvrdila jedného Brita.
  • 3 Kazachovia, potvrdili ich úrady.
  • 2 Američania, potvrdili ich úrady a Germanwings.
  • 2 Argentínčania, potvrdila Germanwings.
  • 2 Austrálčania, potvrdili ich úrady a Germanwings.
  • 2 Kolumbijčania, potvrdili ich úrady. Germanwings uvádza jedného Kolumbijčana.
  • 2 Iránci, potvrdila Germanwings.
  • 2 Japonci, potvrdili ich úrady. Germanwings uvádza jedného Japonca.
  • 2 Mexičania, potvrdili ich úrady. Germanwings uvádza jedného Mexičana.
  • 2 Venezuelčania, potvrdila Germanwings.
  • 1 Belgičan, potvrdila Germanwings.
  • 1 Dán, potvrdili jeho úrady a Germanwings.
  • 1 Holanďan, potvrdili jeho úrady a Germanwings.
  • 1 Izraelčan, potvrdili jeho úrady a Germanwings.
  • 1 Maročan, potvrdil francúzsky ministerský predseda Manuel Valls.
  • 1 Turek, potvrdili jeho úrady.

Záznamy zo zrúteného lietadla sú použiteľné, vyhodnotenie môže trvať mesiace

Francúzskym expertom sa podarilo získať „použiteľné údaje“ z hlasových záznamov nájdenej čiernej skrinky z nemeckého lietadla, ktoré sa v utorok zrútilo vo francúzskych Alpách. Ich precízna analýza potrvá niekoľko týždňov až mesiacov, uviedli to v stredu vyšetrovatelia.

Server New York Times informoval, že vyšetrovatelia zatiaľ nie sú schopní získať dáta z prvej čiernej skrinky, ktorá má obsahovať zvukový záznam z kabíny. Vzhľadom na to, že druhá čierna skrinka ešte poškodená ešte viac, vyšetrovanie príčin nehody bude veľmi ťažké.

Prvé relevantné informácie o vývoji analýz by mohli oznámiť v najbližších dňoch, uviedol na tlačovej konferencii šéf francúzskeho vyšetrovacieho a analytického úradu pre bezpečnosť civilného letectva (BEA) Rémi Jouty.

„Práve sme dokázali získať použiteľné dáta z CVR (zvukového záznamníka z kokpitu),“ povedal Jouty. Vyšetrovatelia v tejto fáze stále nemajú „absolútne žiadne vysvetlenie“ k príčine havárie. Je tiež príliš skoro na závery. „V tejto fáze neuzatvárame žiadnu hypotézu,“ upozornil Jouty.

Ďalšou dôležitou informáciou podľa neho je, že lietadlo letelo až do konečného nárazu v horách a neexplodovala počas letu. Posledné hlásenie z lietadla sa týkalo rutinnej žiadosti o povolenie, aby stroj mohol pokračovať v lete.

Letecké zábery zachytávajú trosky lietadla...
Lietadlo sa po náraze rozletelo na malé kusy,...
+21Pátracím tímom sa ešte v utorok podarilo nájsť...

V oblasti nehody je mnoho horských záchranárov, ktorým pomáha vyše 300 policajtov a 380 hasičov. Miesto tragédie je veľmi zle dostupné a záchranárov pri troskách vysadzujú helikoptéry. Lekár Frédéric Jeanpetit, ktorý sa v utorok dostal k troskám medzi prvými, vypovedal, že trosky lietadla sa nachádzajú na ploche 200 krát 600 metrov. Povedal, že nevidel, žiadne celé ľudské telá, len ich časti.

Túto správu potvrdil aj Christophe Castaner, ktorý ako prvý našiel trosky havarovaného lietadla. Jeho svedectvo zmarilo všetky nádeje, že by mohol niekto strašnú tragédiu prežiť. „Všade sú samé časti tiel, samé časti tiel,“ opakoval zdesene do vysielačky.

Navyše záchranári musia od pozostatkov odháňať divé zvieratá. V noci zapálili niekoľko desiatok ohnísk, aby udržali vlkov v dostatočnej vzdialenosti, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Záchranárske práce okrem ťažko prístupného terénu francúzskych Álp zhruba vo výške 2 000 metrov nad morom komplikuje aj nepriaznivé počasie. V noci pršalo a snežilo, čo znamená, že povrch svahu je mimoriadne šmykľavý. Podľa meteorológov sa počasie zlepší vo štvrtok.

Naďalej tiež pokračuje zaistenie miesta tragédie a s tým súvisiace podrobné fotografické zdokumentovanie trosiek. Súčasťou stredajších prác je tiež lokalizácia časti motorov.

V obci Seyne-les-Alpes, ktorá slúži ako základňa záchranárov, očakávajú aj príbuzných obetí. Úrady pre nich pripravili zázemie v miestnej škole a na ich ubytovanie ponúkli svoje domy aj mnohí obyvatelia obce.

Kancelárka Merkelová ďakovala záchranárom

Miesto tragédie navštívili nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a španielsky premiér Mariano Rajoy. Kancelárka poďakovala záchranárom a vyhlásila, že ich práca znamená obrovské priateľstvo a pomoc. „Sme nesmierne vďační,“ povedala. Merkelovú sprevádzala premiérka nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie – Vestfálsko, odkiaľ pochádzalo 16 študentov gymnázia s dvoma učiteľkami, ktorí tiež leteli osudným spojom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo),... Foto: Reuters
Angela Merkelová, Francois Hollande, lietadlo Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo), francúzsky prezident Francois Hollande (v strede) a španielsky premiér Mariano Rajoy prišli na miesto tragédie.

V nemeckých médiách sa objavujú aj konkrétnejšie príbehy niektorých z pasažierov tragického letu. Okrem žiakov, ktorí boli na výmennom pobyte v Španielsku, zahynula aj nemecká operná speváčka Maria Radner spolu so svojím manželom a dieťaťom. Rodina bola na spiatočnom lete z Barcelony, kde speváčka vystupovala. Na palube lietadla zahynul aj operný spevák Oleg Bryak.

Rozrušení piloti nenastúpili do práce

Nemecké nízkonákladové aerolínie Germanwings po tragédii nad južným Francúzskom, kde sa zrútilo lietadlo so 150 ľuďmi na palube, museli zrušiť sedem letov z Düsseldorfu, keďže niektorí členovia posádok pre rozrušenie z udalosti neboli schopní nastúpiť do služby.

Predseda predstavenstva spoločnosti Lufthansa, ktorá je vlastníkom Germanwings, v utorok večer vyhlásil, že pocity zamestnancov chápe. „Nesmieme zabúdať, že mnohí z Germanwings sa poznali s členmi posádky, ktorá bola na palube havarovaného lietadla,“ povedal Carsten Spohr. Zabezpečenie „psychologickej podpory v prípade potreby“ pritom označil za dôležitejšie ako snahu obnoviť čo najskôr normálnu prevádzku.

Príbuzní obetí osudného letu prichádzajú na... Foto: Reuters, ALBERT GEA
pád lietadla, Germanwings, príbuzní Príbuzní obetí osudného letu prichádzajú na letisko.

Lietadlo Germanwings typu Airbus A320, ktoré smerovalo z Barcelony do Düsseldorfu, sa v utorok dopoludnia z neznámeho dôvodu zrútilo vo francúzskych Alpách. Lietadlo po niekoľkominútovom klesaní z bežnej letovej výšky narazilo do terénu v odľahlej horskej oblasti ležiacej približne 90 kilometrov severozápadne od Nice. Zverejnené zábery z miesta nešťastia zachytávajú drobné trosky rozptýlené po horskom úbočí, medzi ktorými je niekoľko väčších častí trupu lietadla s oknami.

Niekoľko hodín po tragédii objavili jednu z dvoch čiernych skriniek, ktorá zaznamenáva priebeh letu. Nájdenú skrinku previezli do Paríža a jej dáta čo najskôr zanalyzujú, aby mohlo vyšetrovanie pokročiť dopredu.

Zdroj blízky vyšetrovaniu uviedol, že nájdená skrinka je tzv. zvukový záznam CVR (Cockipt Voice Recorder). Ten zaznamenáva konverzáciu medzi pilotmi, s leteckými dispečermi i všetky ďalšie zvuky v kabíne. Ešte treba nájsť druhú čiernu skrinku, ktorá plní funkciu záznamníka letových parametrov FDR (Flight Data Recorder) a zachytáva napríklad výšku letu či rýchlosť.

Nehodu lietadla vyšetruje francúzska prokuratúra

Francúzska prokuratúra, ktorá vyšetruje nehodu lietadla, prípad zatiaľ klasifikuje ako zabitie z nedbanlivosti. Informoval o tom portál spiegel.de. Vyšetrovatelia však uvádzajú, že príčina nehody je zatiaľ neznáma.

Vyšetrovací tím zverejnil záber nájdenej... Foto: SITA/AP
lietadlo, čierna skrinka, Germanwings Vyšetrovací tím zverejnil záber nájdenej čiernej skrinky, ktorá zachytáva hlasové a ďalšie zvukové údaje. Dáta z nej už skúmajú v Paríži.

„Samozrejme je ešte príliš skoro na to, aby sme mohli hovoriť o príčine nehody,“ povedal prokurátor Brice Robin televíznej stanici BFM TV. „Vieme len, že lietadlo veľmi rýchlo stratilo výšku a z 12 000 metrov kleslo na 2 000 metrov.“

Tento značný pokles z bežnej cestovnej hladiny doteraz nebol vysvetlený. Piloti lietadla počas osudového klesania nevyslali žiadny núdzový signál, čo vyvoláva špekulácie o dianí na palube. Polícia i vládni predstavitelia zatiaľ žiadnu verziu nevylúčili, možný teroristický útok však označili za najmenej pravdepodobný.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zrútenie #Airbus #pád lietadla #Germanwings