Saudi so spojencami zaútočili na jemenských rebelov

Saudská Arábia a jej spojenci z regiónu začali vojenskú operáciu v Jemene, ktorého značnú časť ovládajú šiitski povstalci. Oznámil to saudský veľvyslanec v Spojených štátoch.

26.03.2015 06:27 , aktualizované: 10:50
YEMEN-SECURITY/ Foto: ,
Ozbrojení militanti verní prezidentovi Abdarovi Rabbúovi Mansúrovi Hádímu patrolujú v uliciach jemenského Adenu.
debata (44)

Operácia podľa neho zahŕňa aj letecké údery proti rebelom z radov Hautíovcov. Podľa agentúry AP už v noci prebiehalo vzdušné bombardovanie v oblasti metropoly Saná. Rijád vysiela do akcie 150 000 vojakov a 100 bojových lietadiel, uviedla televízna stanica Al-Arabíja. Hautíovci hlási desiatky civilných obetí.

Účelom akcie, ktorá sa začala o polnoci SEČ a stojí za ňou koalícia desiatich štátov, je podľa veľvyslanca „ochraňovať a obhajovať legitímnu vládu“. Ktoré ďalšie krajiny sa do akcie zapojili, však nepovedal.

Egyptský minister zahraničných vecí krátko po začatí úderov uviedol, že jeho krajina poskytuje politickú a vojenskú podporu. Al-Arabíja informovala o tom, že sa na operácii podieľajú aj lietadlá z Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Kataru, Bahrajnu a Spojených arabských emirátov. K pozemnej akcii sa vraj chce pripojiť aj Egypt či Pakistan.

Záchranári pátrajú po ľuďoch, ktorí ostali v... Foto: Reuters, KHALED ABDULLAH
Jemen Záchranári pátrajú po ľuďoch, ktorí ostali v troskách po leteckom nálete nad jemenským hlavným mestom Saná.

Washington sa do akcie priamo nezapojí

Saudská Arábia sa o operácii pred jej začatím poradila so Spojenými štátmi a vedel o nej aj prezident Barack Obama. Hovorca Bieleho domu uviedol, že USA poskytujú akcii logistickú a spravodajskú podporu. Priamo sa však Washington do akcie nezapojí.

Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí v utorok v súvislosti so zostrjúcou sa situáciou v krajine požiadal Bezpečnostnú radu OSN o okmažitú vojenskú pomoc. Hlava štátu našla vo februári útočisko v juhojemenském prístave Aden potom, čo rebeli ovládli metropolu Saná a krátko prezidenta držali v domácom väzení. Práve obavy z možného útoku povstalcov na Aden, kvôli ktorým sa prezident v stredu ukryl na neznámom mieste, boli jedným z dôvodov pre rýchle začatie akcie. Tá je podľa saudského veľvyslanca v USA odpoveďou na Hádího žiadosť a je v súlade s pravidlami OSN a Ligy arabských štátov.

Prezident dal v reakcii na začatie spojeneckého útoku najavo vďačnosť, podľa šéfa jeho kancelárie akcia „vrátila (vláde verným) ľuďom odhodlanie“.

Hautíovci v súčasnosti podľa Rijádu kontrolujú jemenské letectvo a balistické strely. Jeden z členov ich vedenia v reakcii na začatie úderov v televízii Al-Džazíra povedal, že ide o agresiu voči Jemenu a že rozpúta v celom regióne veľkú vojnu.

Povstalci tiež prostredníctvom svojej televíznej stanice oznámili, že prvé letecké údery zasiahli husto obývanú štvrť severne od metropoly Saná a o život prišli desiatky civilistov.

Panujú obavy, že Saudská Arábia by mohla byť zatiahnutá do jemenského konfliktu, ktorý sa v súčasnosti prudko zhoršuje, pretože okrem postupujúcich rebelov bojujú proti zvyškom vojska verného Hádímu jednotky lojálne bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Saudská Arábia má s Jemenom spoločnú hranicu dlhú 1800 kilometrov, ktorá nie je dostatočne strážená.

Jordánsko potvrdilo účasť na operácii

Jordánska vláda potvrdila, že krajina sa vo štvrtok so svojím vojenským letectvom pripojila k operácii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá v stredu v noci začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v Jemene známym ako Hautíovci.

„Rozhodnutie je v súlade s podporou legitímnej vlády v Jemene, jeho bezpečnosti a stability… Bezpečnosť Jemenu a Perzského zálivu predstavuje (pre Jordánsko) najvyšší strategický záujem,“ uviedol pre agentúru Reuters oficiálny zdroj z prostredia jordánskej vlády.

Zdroj Reutersu sa odmietol vyjadriť k správam o tom, že by Jordánske kráľovstvo mohlo poskytnúť aj pozemné sily do rozsiahlej vojenskej operácie, ktorú začala Saudská Arábia vo štvrtok nadránom a o ktorej jemenské zdroje vyhlásili, že už zasiahla niekoľko hautíovských základní.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #Jordánsko