Príbuzní obetí zrúteného airbusu sú blízko miesta tragédie

Na juh Francúzska dopoludnia z Nemecka a Španielska pricestovali príbuzní obetí utorkového leteckého nešťastia, priamo na miesto pádu lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings sa však z bezpečnostných dôvodov nedostanú. Napísala to agentúra DPA.

26.03.2015 12:07 , aktualizované: 12:20
letisko, Duesseldorf Foto: ,
Cestujúci na nemeckom letisku v Düsseldorfe si uctili minútou ticha obete utorkového leteckého nešťastia
debata (1)

Nemecko a Španielsko, ktorých občania tvorili väčšinu zo 150 ľudí na palube, ďalej smúti. Pamiatku obetí dnes minútou ticha uctili okrem iného školy v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko alebo nemecký parlament.

Na letisku v juhofrancúzskom Marseille pristál letecký špeciál s asi päťdesiatimi príbuznými, ktorí odleteli z Düsseldorfu. Krátko potom priletel aj spoj s pozostalými z Barcelony. Na palube boli psychológovia a lekári, ktorí sa o rodiny starajú. Popoludní chce Germanwings podľa DPA vypraviť ešte ďalšie lietadlo pre príbuzných šesťčlennej posádky.

Rodiny sa budú zdržiavať v alpskej obci Seyne-les-Alpes, ktorá teraz slúži ako základňa záchranárov. Na neďaleké miesto tragédie však ísť nesmú. „Nie je to možné, je to príliš nebezpečné,“ uviedli francúzske úrady. Miesto pádu leží v ťažko prístupnom teréne, čo komplikuje prácu záchranárov.

Vrtuľník francúzskej polície pristáva v ťažko... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
vrtuľník, pátranie, airbus, Francúzsko Vrtuľník francúzskej polície pristáva v ťažko prístupnom teréne francúzskych Álp, kde sa nachádzajú zvyšky zrúteného airbusu.

V Španielsku druhý deň trvá trojdňový štátny smútok. Nemci si nešťastie pripomenuli minútou ticha vyhlásenou na 10:53 SEČ. Práve v tento moment v utorok stratila spoločnosť Germanwings kontakt s osudným letom.

K Severnému Porýniu-Vestfálsku, odkiaľ pochádzalo vyše päťdesiat zo 72 obetí Nemcov, sa s minútou ticha pridali ľudia, úrady a školy v ďalších spolkových krajinách.

Gymnázium vo vestfálskom Halterne si celostránkovými oznámením v novinách uctilo pamiatku svojich 16 študentov a dvoch učiteliek, ktorí pri nešťastí zahynuli. „Naša najhlbšia sústrasť patrí rodičom a všetkým príbuzným a priateľom. Sme zdrvení a nevýslovne smutní,“ uvádza text, v ktorom sú všetky obete z gymnázia uvedené menom.

Obete pochádzali zo 16 krajín

Cestujúci a členovia posádky, ktorí zahynuli pri utorkovom leteckom nešťastí v Alpách na juhu Francúzska, pochádzali zo 16 krajín. S odvolaním sa na predbežný zoznam 150 obetí podľa národností to napísala agentúra DPA. Najviac bolo na palube Nemcov a Španielov, osudným spojom ich letelo dohromady 122.

Pri havárii podľa zoznamu zahynulo 72 Nemcov a 50 Španielov. Po troch obetiach majú Spojené štáty, Británia, Kazachstana a Argentína, po dvoch Austrália, Kolumbia, Mexiko, Venezuela, Japonsko a Irán a po jednej Holandsko, Dánsko, Belgicko a Izrael.

Súpis je zostavený na základe údajov nemeckej nízkonákladovej aerolinky Germanwings, ktorej stroj sa zrútil, a vyhlásenia jednotlivých vlád, preto sa údaje od tých pôvodne zverejnených líšia. Rovnako nie je vylúčené, že konečný zoznam sa od terajšieho môže ešte zmeniť. Je tiež možné, že niektorí ľudia mali dvojité občianstvo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #letecká havária #Germanwings