Pilot, ktorý má na svedomí tragédiu airbusu, vraj možno trpel depresiami

V nemeckých médiách sa množia špekulácie, že 28-ročný pilot, ktorý podľa vyšetrovateľov v utorok úmyselne poslal k zemi airbus spoločnosti Germanwings s ďalšími 149 ľuďmi na palube, trpel depresiami alebo syndrómom vyhorenia. Depresia vraj možno bola aj dôvodom prerušenia jeho leteckého výcviku pred šiestimi rokmi.

26.03.2015 17:10 , aktualizované: 21:10
Andreas Lubitz, pilot, Germanwings, letecká... Foto: ,
Pilot Andreas Lubitz, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou úmyselne narazil do svahu a zabil okrem seba 149 ľudí.
debata (112)

Andreas Lubitz raz prerušil výcvik kvôli syndrómu vyhorenia a depresiám, citoval vo štvrtok denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) matku niekdajšej spolužiačky pilota. Tiež magazín Der Spiegel od pilotových priateľov zistil, že Lubitz vraj výcvik prerušil kvôli „syndrómu vyhorenia alebo depresii“.

„Bol to milý chlapec,“ povedala FAZ žena. „Mal dobré rodinné zázemie,“ dodala. Pred niekoľkými rokmi sa vraj však jej dcére zveril, že prerušil výcvik. „Zjavne mal syndróm vyhorenia, depresiu,“ povedala žena.

Dcéra vraj bývalého spolužiaka videla naposledy pred Vianocami a pôsobil na ňu normálne. „Celé si to nedokážem predstaviť inak, než ako skratovú reakciu,“ povedala žena. „To nemohlo byť plánované, aj keď to vlastne pôsobí ako útok šialenca,“ dodala.

To, že Lubitz pred šiestimi rokmi prerušil výcvik na leteckej akadémii v Brémach, vo štvrtok potvrdila aj spoločnosť Lufthansa. Jej šéf Carsten Spohr však s ohľadom na lekárske tajomstvo odmietol povedať podrobnosti. Zdôraznil len, že Lubitz bol bez akýchkoľvek obmedzení spôsobilý na lietanie. Pre Germanwings pracoval od septembra 2013 a nalietal 630 hodín.

Nemecká polícia prehľadáva dom Andreasa Lubitza... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Germanwings, Andreas Lubitz, pilot, letecké nešťastie, tragédia Nemecká polícia prehľadáva dom Andreasa Lubitza v Montabaure.

Podľa agentúry AP sa Lubitz len nedávno vrátil z Düsseldorfu do domovského Montabauru, kde jeho matka podľa miestneho farára Johannesa Seemanna pracuje ako varhanistka. Pilot si vraj chcel obnoviť licenciu na klzáky v miestnom leteckom klube LSC Westerwald.

Jeho známy z klubu AP povedal, že Lubitz bol „pokojný, priateľský muž“ a nevykazoval známky depresie alebo podobných psychických problémov. „Bol spokojný so svojou prácou v Germanwings, darilo sa mu dobre,“ povedal muž o Lubitzovi, ktorého od mladosti lákalo lietanie.

„Vždy chcel uskutočniť svoj sen o lietaní. Začínal ako žiak na vetroni a dotiahol to až na pilota Airbusu A320,“ stálo v smútočnom oznámení, ktoré letecký spolok vyvesil na svoje internetové stránky ešte predtým, než vysvitlo, že Lubitz je zrejme vinníkom leteckého nešťastia. „Mohol si splniť svoj sen, sen, ktorý teraz tak draho zaplatil svojím životom,“ stálo ďalej v texte, ktorý bol medzitým stiahnutý.

Pilotova rodina bola vo štvrtok vo Francúzsku na mieste nešťastia, ktoré nikto zo 150 osôb na palube airbusu neprežil. Podľa marseilleského prokurátora ju však držali oddelene od príbuzných ostatných obetí.

Vyšetrovatelia prehľadali byt pilota Lubitza

Nemeckí policajti prehľadali düsseldorfský byt druhého pilota Andreasa Lubitza. Pátrajú po dokumentoch či iných dôkazoch na základe žiadosti francúzskej justície, informovali vo štvrtok agentúry DPA a Reuters.

Menovka kopilota Andreasa Lubitza na dome v... Foto: SITA/AP, Michael Probst
Germanwings, Andreas Lubitz, menovka, Montabaur Menovka kopilota Andreasa Lubitza na dome v Montabaure.

Podľa DPA sa prehliadky týkali dvoch bydlísk pilota Andreasa Lubitza, ktorý v utorok zrejme úmyselne spôsobil pád stroja nemeckej spoločnosti Germanwings.

Úrady prehľadali dom rodičov pilota v obci Montabaur aj jeho byt na okraji Düsseldorfu.

Polícia podľa DPA prehľadáva aj bydliská obetí utorkovej tragédie, aby získala DNA na ich identifikáciu.

Kopilot, ktorý má na svedomí nešťastie airbusu, bol vraj bezproblémový

Zatiaľ nie je jasné, prečo Andreas Lubitz, druhý pilot Airbusu A320 spoločnosti Germanwings, v utorok spôsobil haváriu svojho stroja.

Podľa šéfa Lufthansy, materskej spoločnosti aeroliniek Germanwings, Carstena Spohra išlo o bezproblémového a stopercentne pripraveného pilota.

Záchranársky tím pri troskách lietadla v ťažko... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Záchranársky tím pri troskách lietadla v ťažko dostupnom horskom teréne.

Vyšetrovatelia po rozbore záznamu komunikácie v pilotnej kabíne dospeli k záveru, že Lubitz znemožnil návrat do kokpitu kapitánovi airbusu, ktorý predtým odišiel na toaletu. Potom druhý pilot zámerne naviedol stroj na kurz, ktorý znamenal kolíziu so zemou.

Nemecké médiá uvádzajú, že Lubitz, ktorý mal 28 rokov, pochádzal z mesta Montabaur s 13-tisíc obyvateľmi v nemeckom Porýní-Vestfálsku. Žil tam so svojimi rodičmi. Podľa BBC pred jeho tamojším údajným bydliskom hliadkujú policajti. Televízna stanica n-tv tvrdí, že Lubitz vlastnil tiež minimálne jeden malý byt v blízkosti düsseldorfského letiska.

Jeden z Lubitzových známych z leteckého klubu televízii n-tv povedal, že išlo o „zdržanlivého muža, žiadneho blázna, akí sa niekedy v letectve vyskytujú“. Prvý kontakt s lietaním vraj mal už v 14 rokoch. Podľa ďalšieho člena leteckého klubu Petera Rückera bol Lubitz veselý, ale niekedy trochu tichý.

V nízkonákladovej leteckej spoločnosti Germanwings pracoval Lubitz od septembra 2013, keď získal certifikát FAA (Federal Aviation Administration). Podľa Spohra začal s pilotným výcvikom v nemeckých Brémach a chvíľu aj vo Phoenixe v americkom štáte Arizonav v roku 2008. Po jeho dokončení pracoval niekoľko mesiacov ako doprovod. V roku 2013 nastúpil na Airbus A320, teda na rovnaký typ stroja, ktorý v utorok havaroval.

Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by utorňajšia tragédia mala teroristický rozmer. Francúzska prokuratúra uviedla, že neboli objavené žiadne záznamy o možných kontaktoch druhého pilota havarovaného airbusu s teroristami.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Pilot #letecká havária #Germanwings