Arabské štáty vytvoria spoločnú vojenskú silu

Arabskí ministri zahraničia sa zhodli na návrhu vytvoriť spoločnú vojenskú silu. Po stretnutí ministrov v egyptskom Šarm aš-Šajchu to uviedol generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabil Arabí.

26.03.2015 20:37
liga arabských štátov Foto:
Zástupcovia Ligy arabských štátov oznámili vytvorenie spoločnej vojenskej sily.
debata (18)

Predstavitelia arabských krajín sa budú návrhom príslušného uznesenia zaoberať na dvojdňovom summite LAŠ, ktorý v egyptskom letovisku začína v sobotu.

„Arabskí ministri sa zhodli na prijatí dôležitého prvku, ktorým je vytvorenie spoločnej arabskej vojenskej sily,“ povedal Arabí novinárom. „Úlohou tejto sily bude rýchla vojenská intervencia s cieľom vysporiadať sa s bezpečnostnými hrozbami voči arabským krajinám,“ dodal.

Je to prvýkrát, kedy bude takáto sila vytvorená arabskými štátmi a bude fungovať v ich mene, citovala Arabího agentúra AFP. Jej cieľom bude predovšetkým bojovať proti teroristickým skupinám, oznámil Arabí nedávno v rozhovore s touto agentúrou.

Saudská Arábia a jej arabskí spojenci zahájili v noci na štvrtok letecké útoky na šiitskych povstalcov v Jemene, ktorí sa usilujú o zvrhnutie tamojšieho prezidenta. Šíitski rebeli majú podľa niektorých názorov podporu Iránu. Jemenské úrady vyzvali v stredu k okamžitej vojenskej intervencii. Koalíciu vedenú Saudskou Arábiou tvorí podľa Rijádu ďalších viac ako desať krajín.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga arabských štátov #vojenská sila