Rada OSN pre ľudské práva chce preveriť digitálnu špionáž

Rada OSN pre ľudské práva sa vo štvrtok rozhodla vymenovať zvláštneho spravodajcu, ktorý bude preverovať digitálnu špionáž, sledovanie internetovej komunikácie a porušovanie počítačového súkromia.

26.03.2015 22:00
debata (1)

Vytvorenie nového postu navrhli Nemecko a Brazília, ktoré vyjadrili vážne znepokojenie nad stále častejším sledovaním a nahrávaním internetovej komunikácie a osobných údajov či už vládami alebo súkromnými spoločnosťami. „Štáty musia rešpektovať ľudské práva a slobody vrátane práva na súkromie,“ povedala brazílska vyslankyňa pri OSN Regina Dunlopová.

Rezolúciu o vymenovaní nového vyšetrovateľa schválilo jednohlasne všetkých 47 členov Rady OSN pre ľudské práva na zasadnutí v Ženeve. Kandidát na túto funkciu zatiaľ nebol navrhnutý. Jeho úlohou bude do troch rokov vypracovať správu, ktorá bude dokumentovať prípady porušovania internetového súkromia.

Praktiky a programy rozsiahleho sledovania internetovej a telefonickej komunikácie zo strany amerických tajných služieb odhalil v roku 2013 Edward Snowden pracujúci v minulosti pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA). Neskôr sa zistilo, že k podobným praktikám sa uchyľujú aj iné štáty vrátane Nemecka či Británie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #digitálna špionáž