KĽDR zadržiava dvoch údajných juhokórejských špiónov

Severná Kórea oznámila, že zadržiava dvoch juhokórejských špiónov. Informovala o tom agentúra AP.

27.03.2015 09:07
Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea, Foto: ,
Séverokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (1)

Južná Kórea potvrdila, že sa na území severného suseda dostali dvaja jej občania, odmietla ale, že by išlo o špehov. Vyzvala tiež na ich okamžité prepustenie.

Dvaja Juhokórejčania, podľa štvrtkovej správy severokórejskej tlačovej agentúry KCNA „ohavní teroristi“, prevádzali údajnú špionáž z čínskeho pohraničného mesta Tan-tung. Podľa KCNA sa priznali, že zbierali dôverné dáta o vládnucej strane, štátnych úradoch a armáde. Prvého z nich údajne Severokórejčania zadržali pri Pchjongjangu vlani v septembri, druhého neďaleko čínskych hraníc v decembri.

Juhokórejský minister pre zjednotenie Rju Kihl-če, ktorý má na starosti vzťahy s KĽDR, potvrdil, že zadržaní muži sú občanmi Južnej Kórey. Odmietol o nich ale uviesť bližšie informácie. Úrady vraj naďalej zisťujú, ako sa muži na územie Severnej Kórey dostali. Čínske mesto Tan-tung slúži ako centrum pre obchodovanie so Severnou Kóreou. Zdržujú sa tu ale aj misionári a ľudia, ktorí chcú pomáhať severokórejským utečencom.

Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave od vojny v rokoch 1950 až 1953, ktorá skončila len podpisom prímeria. Od roku 1953 boli v Južnej Kórei zadržané tisícky severokórejských špehov. Tiež KĽDR sporadicky oznámi zadržanie juhokórejských občanov podozrivých zo špionáže.

Oznámenie o zadržiavaní údajných špiónov prišlo presne päť rokov od potopenia juhokórejskej vojnovej lode, pri ktorom zahynulo 46 ľudí. Podľa Soulu loď vtedy potopila KĽDR, tá to ale popiera. Incident ochromil hospodárske styky medzi oboma krajinami na Kórejskom polostrove.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #špión