Islamisti zo Šabábu zabíjali v hoteli v Mogadiše

Najmenej 17 ľudí zahynulo pri útoku ozbrojencov z radikálneho islamského hnutia Šabáb na hotel v centre Mogadiša, ktorý je obľúbený medzi vládnymi činiteľmi a poslancami.

27.03.2015 15:32 , aktualizované: 28.03.2015 08:34
debata

Oznámila to polícia, podľa ktorej islamisti komplex úplne ovládli. Útočníci podľa všetkého zadržiavajú nespresnený počet rukojemníkov, medzi ktorými sú aj vládni úradníci. Šabáb sa už k činu prihlásil

„Bojovníci Šabábu sú na streche a vo vnútri hotela,“ uviedla polícia s tým, že v budove sú niektorí vládni úradníci, ktorí nestačili včas utiecť.

Útok sa podľa svedkov začal odpálením samovražedného atentátnika pri vstupe do hotela. Do budovy potom prenikli ozbrojenci. Pred vjazdom do areálu sú zničené autá. Polícia sa obáva, že počet obetí sa ešte zvýši. Zatiaľ majú informácie o desiatich zranených.

„Za útokom na hotel Maka Al Mukaram sme my, boje vo vnútri ďalej pokračujú,“ informoval Šabáb prostredníctvom svojho hovorcu.

Hotel Maka Al Mukarama vyhľadávajú predovšetkým vládni činitelia a poslanci. Radikáli sa na hotel v minulosti zamerali opakovane. Asi pred dvoma týždňami pri komplexe explodovalo auto naložené trhavinami, vtedy zahynuli dvaja ľudia.

Milície Šabáb, ktoré sa hlásia k Al-Kajdá, do roku 2011 ovládali veľkú časť Somálska, ale operácie afrických vojakov ich prinútili sa z väčšiny územia stiahnuť. Radikáli sú stále prítomní v niektorých vidieckych oblastiach, ale vďaka tlaku afrických armád už nie sú schopní územie dobývať späť.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hotel #Šabáb #Mogadišo